Helyi közélet

2023.10.15. 09:30

Szegeden és Röszkén is a paprikát ünnepelték – Galéria

Két vármegyei településen is paprikafesztivált tartottak hétvégén. Röszkén szombatra várták az érdeklődőket a Paprikamúzeumba, Szegeden pedig háromnapos rendezvényen ünnepelték a fűszernövényt.

Timár Kriszta

Fűzni, őrölni és enni is lehetett a fűszerpaprikát a hétvégi rendezvényeken. Fotó: Török János

A paprika volt a főszereplője a hétvégének Szegeden és Röszkén is. A Paprika Platform két helyszínen szervezett közösségi programokat, hogy népszerűsítse Szeged híres fűszernövényét. A szegedi Fokán péntektől vasárnapig Szögedi Paprikafesztivál és Paprikasó zajlott. A fesztivál ötletgazdája, Mocselini Rudolf elmondta lapunknak, Felsőváros egykor a halászok, hajósok és a sószállítás területe volt. A paprikasó alcím nemcsak a fesztivál szórakoztató jellegére utal, hanem a szegedi nagytáj ételeinek, elsősorban a halászlé fűszereire is. Fontos része a rendezvénynek a szegedi paprika termőtáj településeinek bemutatkozása, standdal, bográcsos kínálóval, valamint a polgármesterek főzőversenyével.

A program egyébként igen színvonalas és változatos volt. Az otthonka kiállítás már pénteken kinyitott, a szombati nap házigazdája pedig a mindig zseniális Szőke András volt. Szombaton nagyjából tíz bográcsban rotyogtak az ételek. Nagy Attila Gyula, Üllés polgármestere csapatával bivalygulyást, Chovanecz Kata szegedi önkormányzati képviselő pedig csülkös, körmös paprikás krumplit készített. Vasárnap ugyanitt baráti társaságok főznek.

A Röszkei Paprika Múzeumban szombaton immár harmadik alkalommal szerveztek Rózsapaprika Napot. Ez alkalommal ingyen volt látogatható a múzeum, ahol ajándék tárlatvezetéseket is tartottak. Az udvaron pedig bárki fűzhetett magának paprikafüzért, amelyet haza is lehetett vinni, illetve a paprikaőrlést is ki lehetett próbálni, a kész termékkel pedig akár már a másnapi ebédet is meg lehetett fűszerezni.

Molnár Anita, a Paprika Molnár ügyvezetője elmondta, bár a paprikatermesztőknek ilyenkor van a főszezon, hiszen egyszerre szedik, szárítják és őrlik a paprikát, fontosnak tartják az ilyen közösségépítő programokat, hiszen így lehet visszahozni a köztudatba azt a növényt, amely a két világháború között Szeged legfontosabb exportcikke volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában