Az ásotthalmiak napi szinten tapasztalják, hogy a kerítés már nem sokat ér az illegális bevándorlók ellen

2023.10.05. 07:00

Van, akinek már csak a fegyver jelent megnyugvást a migránsok ellen

Az ásotthalmi tanyavilágban élők napi szinten tapasztalják, hogyan romlik fokozatosan a migránshelyzet. Bár a többségük nem fél, a rongálások és a szemetelés miatt bosszúsak a menekültekre. Kérdésünkre volt, aki azt mondta, a helyzet már annyira rossz, hogy kár remélni, hogy megoldódik.

Timár Kriszta

Bár a migránsok a közelben mozognak, sokan nem félnek tőlük - például mert van házőrzőjük vagy fegyverük. Fotó: Török János

Múlt héten posztolta közösségi oldalára Ásotthalom polgármestere, hogy véleménye szerint a határvédelem összeomlott. Ennek kapcsán lapunknak elmondta, a dűlőutakon 50-60 fős csoportokban mozognak az illegális bevándorlók. Egy éjszaka alatt több tucatnyi csempész jármű fordul meg a településen, folyamatosak a lövések is a határ túloldalán. Mindez Papp Renáta szerint azt mutatja, hogy a kerítés már nem tartja vissza azokat, akik hazánkba, így az Európai Unióba szeretnének beszökni. A lakosok türelme ezek miatt pedig fogytán: vannak, akik már a költözést fontolgatják. Mindezek kapcsán az ásotthalmi tanyavilágban kérdezősködtünk tegnap, 1-2 kilométerre a határtól, ahol már a telefon is szerbiai toronyra vált át. 

Arra voltunk kíváncsiak, hogyan élik meg ezt a helyzetet azok, akik saját bőrükön tapasztalják a fokozódó migránshelyzetet.

Nem győzöm őket elkergetni 

– mondta Barna István, aki éppen biciklivel tartott hazafelé a kihalt erdei úton, melyen kora délután rajta kívül csak rendőröket láttunk közlekedni.

Naponta többször is látni itt csoportokat. Én nem félek tőlük, nem is agresszívek. De a szomszédasszonyomnál már leverték a kerítést. Ahogy jön a hideg, valószínűleg egyre gyakoribb lesz ez is, viszik a fát tüzelőnek

 – mondta.

Barna István egy kihalt erdei úton kerékpározik nap mint nap haza, gyakran találkozik migránsokkal. 
Fotó: Török János

Brutál, amit művelnek. Minden reggel találkozok velük – ezt már Zsolt mondta, aki a Kőröséri részen dolgozik.

 Hihetetlen mennyiségú szemetet hagynak az erdőben és tanyákat törnek fel, mert a hideg elől egyre többen igyekeznek valahova behúzódni. Nekem is van egy kis házam Mórahalomnál, már be se zárom az ajtót. Jobban járok így, mert bemennek éjszakára, otthagyják a szemetüket és elmennek. De legalább nem kell a zárat javíttatni 

– magyarázta a férfi, aki szintén egyetért a polgármesterrel: hiába van a kerítés és hiába dolgoznak a rendőrök, annyi a migráns, hogy nem tudják őket elkapni. Akit pedig mégis, pár nap múlva újra próbálkozik.

Maróti Imre a Titkos dűlőn lakik, házától 500 méterre van a migránsok közlekedési útvonala.

Köszönnek és mennek tovább, nem félek tőlük

 – mondta a férfi, akinek a kakasa a házőrzője.

Kukorékol, ha mozgás van a környéken, elég ritkán van csöndben éjszaka

 – mondta.

Sándor most vett tanyát Ásotthalom külterületén, Németországból költözött haza. Mint mondta, olyan, mintha este kaput nyitnának a migránsoknak, akkora a mozgás.

Hozzám egyébként még nem jöttek be, a kutya miatt nem is valószínű, hogy megteszik, nem túl barátságosak. De ha mégis, engedéllyel tartok lőfegyvert, így nem félek. Persze csak akkor használnám, ha ők is felfegyverkezve jönnének, de rendszeresen hallani lövéseket, nemrégiben egy táskányi automata fegyvert is találtak 2 kilométerre innen, szóval lehet, hogy ez sincs már messze. Nem véletlen, hogy a szomszédaim is beszereztek már ilyesmit 

– mondta. 

Hozzátette: a migránsok mellett az embercsempészek is komoly gondot jelentenek, előfordul, hogy a barátja a saját telkére sem tud beállni a sok autótól. Arra a kérdése, mit lehetne szerinte tenni, csak széttárta a kezét.

Ez már az a helyzet, amikor be kell látni, elkéstünk. El kell fogadni, hogy nem lehet mindent megoldani

 – mondta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában