Szentesen rendkívüli testületi ülést tartanak

2023.11.08. 16:43

A képviselő szerint rejtélyes a kínai kapcsolat

Darók József

A csütörtök délutáni ülésen kaphat választ Szűcs Ildikó kérdéseire. Archív fotó

Fotó: Török János

Ugye nem lesz eladva Szentes???

 – ezzel a címmel tett közzé egy posztot ma Szűcs Ildikó önkormányzati képviselő, amelyben az aggályait fogalmazta meg a város a kínai kapcsolatépítésben. Azt írta, több kérdés merült fel benne a csütörtöki rendkívüli testületi ülés meghívója kapcsán, amelyben két napirendi pont van feltüntetve, egyrészt a Helyi Választási Bizottság tagjainak megválasztása, a másik pedig "Szentes város és Ganzhou város gazdasági, kulturális, idegenforgalmi, egészségügyi és sport együttműködése, illetve lehetséges testvérvárosi kapcsolata" címet viseli.

Szűcs Ildikó szerint ezek egyike sem indokolja a sürgős, rendkívüli ülést, mert a HVB tagjainak megválasztására november 30-áig van idő. – A kínai megállapodás vajon miért ilyen sürgős, hogy nem várhatott a következő soros testületi ülésig, november 23-ig? Talán valaki vagy valakik ki szeretnének utazni a jövő héten – közpénzből? – írta közösségi oldalán. Hozzáfűzte azt is, hogy Szentes méltán büszke a tiszta levegőre, természeti adottságaira és értékeire, és felvetette azt a kérdést, hogy vajon ez így maradna akkor is, ha utat engednek egy titokban tartott megállapodásnak.

Megkérdeztük a képviselőt, miért írta ezt a posztot, és konkrétan miért aggódik a városért.

Számomra az az elfogadhatatlan, hogy ötször kértem személyesen az eredeti megállapodást, egyszer a polgármestertől, négyszer a titkárságon, és mindig az volt a válasz, hogy nem találják. Nagyon furcsállom azt is, hogy miért olyan fontos nekünk egy olyan testvérvárosi kapcsolat egy több mint 8 ezer kilométerre fekvő, tízmilliós település, ami reggelire megeszi Szentest, ha az arányszámokat nézzük. Miért jó nekik ez a kapcsolat, mit tudunk mi nyújtani? Vagy mi az, amit elvennének tőlünk? Mi az, amit adnának? Semmit nem lehet tudni 

– magyarázta.

Azt sem érti Szűcs Ildikó, miért egy rendkívüli testületi ülés keretében tárgyalják ezt a témát. Biztosra veszi, hogy valakik már jövő héten ki akarnak utazni Kínába, van ötlete, négy személyre tippel, de neveket nem akart mondani, szerinte úgyis kiderül hamarosan.

Nem hiszem, hogy erre a testvérvárosi kapcsolatra szüksége van Szentesnek. Ez nem hangulatkeltés, a polgármester hozzászólt, de tényadatokat nem írt, csak azt, hogy blődség a kérdésem. Pedig nem az a hülye, aki kérdez, hanem aki hülyeséget csinál. Ez régi nagy igazság 

– jegyezte meg a képviselő. Hozzátette, nem tartja helyénvalónak, hogy közérdekű adatokhoz nem lehet hozzájutni, és hogy elherdálják a város vagyonát. Azt is megemlítette, hogy nem csak a közösségi oldalán írta le gondolatait, hanem előző nap levelet írt a polgármesternek és a testület tagjainak a témával kapcsolatban.

A rendkívüli ülés – amely csütörtökön 15 órakor kezdődik – nyilvános, bárki beülhet meghallgatni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában