Élettel vannak teli Horváth Károlyné Anna patchwork alkotásai

2023.11.14. 08:20

A készítő lelkületéről is árulkodnak a munkák

Majdnem harminc éve, hogy Horváth Károlyné Anna megismerkedett a foltvarrás technikájával. Néhány napig még megtekinthetők munkái a vásárhelyi könyvtár olvasótermében.

Tábori Szilvia

Színek és formák harmóniája a foltvarrással készült alkotásokon. Fotó: Tábori Szilvia

Biztosan sokan még ma is tenyerükben érzik a régi pamut, netán lenvászon tapintását. A finom anyagok a patchwork legkiválóbb alapanyagai, abból készülhetnek Horváth Károlyné Anna szerint a harmonikus, talán még a készítő lelkületéről is árulkodó munkák. A foltvarrásnál a színarány még a formai követelménynél is fontosabb. Ugyanakkor az alkotáshoz nem elég a szépérzék, a jó varrókészség és anyagismeret ugyancsak nélkülözhetetlen. 

Izgalmas a vadászat 

A tökéletes alapanyagok vadászata legalább olyan izgalmas, mint maga az alkotás 

– mesélte lapunknak Horváth Károlyné Anna, aki egy egész szekrényt telepakolt már foltnak valókból. Mint mesélte, a foltvarrás technikájánál igen meghatározó a színek viszonya egymáshoz. A legegyszerűbb út egy adott szín és annak árnyalatainak használata, de színtáblázat szerint is lehet alkotni. A komplementereket alkalmazva pedig a megfelelő arányokkal lehet harmonikus az összhang. 

Fotó: Tábori Szilva

Csoportok sora alakult 

A foltvarrással 1996-ban az akkori Petőfi Művelődési Házban tartott szakkörben ismerkedett meg Fekete Jánosné Erzsikétől, a Hódiköt tervező iparművészétől. Majd később Kéryné Joó Sára mellett folytatta a munkát. – Az Őszi Tárlathoz kapcsolódó ünnepi napon tartott kirakodóvásáron is részt vettem a szakkörök bemutatkozó standján. Sorra alakultak foltvarró csoportok a városban, kapcsolatok alakultak ki az egyes régiók között. Egymástól tanulva fejlődtünk tovább – fogalmazta meg. 

Zsűrizett munkák 

Horváth Károlyné Anna munkáit iparművészeti zsűrizésre 2006-ban is beadta, azok egyike, a fenyőfás falikép látható egyebek mellett a vásárhelyi könyvtár olvasótermében, az Art Pagony Művészettörténeti Önképzőkör aktuális kiállításán. 
Ahogy az a kézitáska is, amelyért nyolc évvel ezelőtt Mezőtúron közönségdíjas oklevelet kapott szabad gépi tűzés kategóriában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában