Helyi közélet

2023.11.17. 19:49

A koraszülöttekért borult lilába a Dóm - Galéria

A koraszülöttek világnapja alkalmából ismét lila fényfestést kapott péntek délután a Dóm. A Korábban Érkeztem Alapítvány a térre várt, majd egy rövid sétára invitált mindenkit, aki fontosnak tartotta, hogy kifejezze együttérzését azokkal a családokkal, akik hosszú hónapokig csak remélni tudják, hogy egészséges gyermeket vihetnek majd haza a koraszülött intenzív osztályról.

Timár Kriszta

koraszülöttek világnapját ünnepelték pénteken Szegeden is. Fotó: Karnok Csaba

Az újszülöttek mintegy 9 százaléka ma koraszülöttként jön a világra. Erre hívja fel a figyelmet a november 17-i világnap, melyet 2011 óta tartanak. Koraszülöttnek tekintenek minden csecsemőt, aki a 36. terhességi hét előtt érkezik meg. Egy generációval ezelőtt az 1 kilogramm alatti babáknak esélyük sem volt a túlélésre, ma már azonban az orvostudomány annyit fejlődött, hogy akár egy 400 grammos koraszülött is hazakerülhet családjához. Ehhez azonban akár több hónapnyi megfeszített orvosi munkára és speciális ellátásra van szükség a koraszülött centrumokban.

A családok számára ez idegőrlő időszak. 

Rengeteg hitre és reményre van szükség ilyenkor. Ezt jelképezi a lila szín, mellyel 2018 óta minden évben a világnapon megvilágítjuk a Dómot. Nekik hinniük kell a gyermekükben, az ellátórendszerben és egy felsőbb hatalomban ezekben a hetekben, hónapokban. Azzal, hogy Szeged szívében érzékelhetik a lila fényt, erőt tudnak belőle meríteni. Ez egy olyan fény, amit a sorstársak a lelkükből árasztanak, hogy azok is meg tudjanak benne kapaszkodni, akik éppen most válnak családdá a koraszülött intenzív osztályon

 – fogalmazott Rádi Katalin, a Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója. 

Az alapítvány egyébként most az ADHD-s gyermekek fejlesztését tűzte ki célul. 

Hatévnyi komoly szakmai munka rávilágított, hogy sok koraszülött gyermek küzd figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral. Érintett szülőknek indítottunk ezért csoportos beszélgetést a Koramentorházban, melyre várjuk azokat, akik hasonló problémákkal küzdők közösségét keresik 

- mondta el Rádi Katalin.

A világnapra természetesen idén is megemlékeztek Szegeden. Pénteken délután 5 órakor borult lilába a Dóm, illetve a belváros másik gyönyörű épülete, a Rektori Hivatal. A hideg, esős idő ellenére több tucatnyi család gyűlt össze a téren, hogy együtt ünnepeljék a Koraszülöttek Világnapját. A rövid köszöntő után a Habakuk Zenekar táncoltatta meg a kicsiket, közben pedig a felnőttek sütiztek. Indult ugyanis egy kezdeményezés: a süteménykészítéssel foglalkozó szegedi édesanya, Monka megosztott egy muffinreceptet a sorstársakkal, sokan pedig meg is sütötték az édességet és elhozták a térre. Természetesen a buli után a kicsiknek is jutott belőle.

A különleges fényfestést kapott Dómmal sokan szelfiztek is, és persze akadtak olyanok is, akik csak jelenlétükkel erősítették az eseményt. 

Több fronton is támogatjuk az ilyen kezdeményezéseket, most éppen azzal, hogy eljöttünk. A fiam is a koraszülöttség határán volt, ezért is éreztük fontosnak, hogy itt legyünk 

– mondta Szügyi Kata, miközben a 3 éves Bánk elégedetten majszolta a sütit a kezében.

A program a buli után sétával folytatódott, a résztvevők a Dugonics tér érintésével átsétáltak a Szent-Györgyi Albert Agórába, ahol a Honeybeast adott koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában