Helyi közélet

2023.11.13. 17:00

Amikor a judós engedi, hogy eldobják

Azt nem csak a sportrajongók tudják, hogy a judo olimpiai sportág, és a test test elleni küzdelemben mérkőznek meg a felek. Azonban méltatlanul kevés figyelem vetül a formagyakorlatra, japán nevén a katára, pedig még világbajnoksága is van, egy szentesi páros is megmérette magát.

Darók József

Őri József, Bozsoki Imre és Lantos Gábor a judo technikai oldalára koncentrálnak. Fotó: DM

Lantos Gábor és Őri József a judo igencsak háttérbe szorult válfajában, a formagyakorlatban versenyez, nemrég tértek haza az Abu-dzabiban rendezett világbajnokságról. 

Megmutatták magukat

A 2019 óta együtt dolgozó szentesi páros nem először lépett tatamira a világ legjobbjai között, ahogyan egy évvel ezelőtt Krakkóban, most is hozták a középmezőnyt a 15. helyezésükkel. 

 Igazából nem az volt a célunk, hogy nyerjünk, mert sok éves lemaradást kell behoznunk a többi nemzettel szemben, hanem az, hogy lássanak bennünket, hogy a magyarok is jelen vannak a „kata életben”! 

– jelentette ki Gábor.

A legutóbbi világbajnokságon 35 ország között a magyarok is ott voltak három párossal és igyekeztek megmutatni, hogy hazánkban is gyakorolják a műfajt, egyúttal utat törnének a következő generációnak. 

Szentes az egyik bázis

A Magyar Judo Szövetség is azon dolgozik, hogy felfejlessze, ismertebbé tegye, hiszen hazánkban sokkal inkább a küzdelem terjedt el. A katát egy maroknyi csapat karolta fel, Pápa, Kalocsa, Debrecen és Miskolc mellett Szentes az egyik bázisa

 – magyarázta Gábor.

Bozsoki Imre, a HRSE Nagare Dojo edzője irányításával készültek fel. 

 Most jött el az idő, hogy kinyílt a világ, járunk versenyekre, szemináriumokra. Nálunk a kata a fő irányvonal, de az utánpótlás miatt a küzdelemmel is foglalkozunk, a kettő összetartozik. Vagyis össze kellene tartoznia, de a mérleg nyelve nagyon elbillent a küzdelem felé, pedig hasznos lenne a küzdés során is a technika finomítása 

– szólt hozzá az edző, aki a hazai kata bizottság elnöke.

30 dobás, 30 esés

Bizonyos kor után már nem esik jól az esés, bár megtanulta tompítani az eséseket Gábor, de nyilvánvalóan egyre nehezebb elviselni. A 47 évével egyébként nem egyedüli versenyző, a legidősebb egy önvédelmi katában szereplő olasz páros: 62 éves, aki dob, 67, aki esik, sőt, negyedikek lettek a vb-n, generációs különbség a győztesekhez képest.

Józsit munkahelye, a katonaság egy évre külföldre szólítja, ha visszatér, elgondolkodnak a folytatáson.  

Gábor decemberben fog vizsgázni a 4. danra. Ha hazajövök, majd kitaláljuk, hogy melyik lesz az a kata, amiből fel tudunk készülni olyan szinten, mint a Nage-no katából. Itt a testnek van megszabva, hogy meddig bírja az eséseket. Hogy ki hajtja végre, és ki esik, attól függ, kinek mi áll jobban, de nagyobb termetű partnert dobni sokkal látványosabb. Az általunk bemutatott katában 5 blokkban 30 dobás 30 eséssel párosul. A végrehajtott gyakorlatsort pontozzák és a megszerzett pontok alapján állítják fel a végleges sorrendet. Egy küzdelmi versenyen, ha eldobnak, tudom, hogy veszítettem, itt a végén egy összesített, szubjektív pontszámot látunk

 – hangsúlyozta Józsi. Van földharcra, önvédelemre és dobásokra épülő kata is, így lehet „válogatni” a megtanulandó gyakorlatsorok között, melyekben a későbbiekben versenyezni lehet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában