Szegedi hírek

2023.11.23. 16:50

Átadták a szegedi Gyermek- és Ifjúságpszichiátriát - Galéria

Az egész országból fogad majd betegeket az az új komplexum, amit csütörtökön adtak át Szegeden a Gyermekklinika szomszédságában. A 3 milliárd forintból elkészült ötemeletes épületben járó- és fekvőbeteg ellátás egyaránt zajlik a jövőben.

Kiss Anna

Hiánypótló fejlesztést valósított meg az egyetem és az Országos Kórházi Főigazgatóság. Fotó: Karnok Csaba

Az esélyegyenlőtlenség felszámolása, a 18 év alatti lakosság lelki egészségi állapotának javítása és az ellátórendszer hatékonyabbá tétele – ezeket a célokat foglalta magába az az uniós finanszírozású projekt, amelynek során megépült Szegeden, a Tisza Lajos körút végénél a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály új komplexuma. A fejlesztés mintegy 3 milliárd forintból valósult meg, az elnyert támogatást ugyanis a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központot működtető Szegedi Tudományegyetem kiegészítette annak érdekében, hogy az emelkedő építőipari árak ellenére megépüljön a tömb.

Az épületet csütörtökön adták hivatalosan, amikor Rovó László, az egyetem rektora elmondta, egy olyan hiánypótló komplexumot avatnak fel, amely eredetileg gyermekeknek készült és nem arról van szó, hogy egy felnőttek számára létrehozott épületet kellett átalakítani, újrabútorozni. Kiemelte, egy olyan világban, ahol minden egész eltörött, ahol a felnőttek is nehezen tájékozódnak, nagy hiány volt az országban egy olyan intézményre, mint ami most Szegeden készült el. Megjegyezte, többek közt a kábítószer-fogyasztásból és a családok széthullásából eredő pszichés problémákra fókuszálnak majd az épületben a szakemberek.

A szalagátvágás előtt Fendler Judit, az egyetem kancellárja is ünnepi beszédet mondott, amelyben kiemelte, multidiszciplináris intézményt hoztak létre, hiszen a gyógyítás mellett az oktatást és a kutatást is szolgálja, ahogyan az a legtöbb egyetemi épületre is jellemző. Közölte, országosan hiánypótló beruházást valósítottak meg az Országos Kórházi Főigazgatósággal konzorciumban, nemcsak a dél-alföldi régióból, hanem az egész országból érkeznek majd ide betegek.

Az új, ötemeletes épület minden szempontból megfelel a 21. századi követelményeknek, járó- és fekvőbeteg ellátásra egyaránt alkalmas. A korábban három telephelyen zajló ellátások mindegyike most már a 2500 négyzetméteres ingatlanba költözött.

Lengyel Csaba, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke az átadón elmondta, nagy szükség volt a komplexumra, hiszen a friss adatok szerint a fejlett országokban, a fogyasztói társadalomban a gyermekek és a serdülők 20-25 százaléka szenved érzelmi, viselkedési zavarban, és 5-6 százalékuk igen súlyos gondokkal küzd. Hozzátette, ennek kezelése mégsem kapja meg a kellő figyelmet, pedig a mentális betegséggel küzdő fiatalok rendkívül sérülékenyek és kiszolgáltatottak, sok felnőttkori mentális zavar pedig a gyermekkori mentális betegségekben gyökerezik, amelynek mélyreható társadalmi hatása van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában