Gyász

2023.11.06. 14:12

Nekrológ Dr. Turi-Kovács Béláról

2023. november 3-án elhunyt Dr. Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő, a Fidesz-KDNP frakcióban működő Kisgazda Polgári Szövetség vezetője.

Delmagyar.hu

Forrás: wikipedia

1935. december 2-án született Endrődön, régi paraszti gazdálkodó családban. 1956-ban diákként vett részt az eseményekben. Emiatt csak később tudott jogi diplomát szerezni. Az 1963-as amnesztiáig diplomás segédmunkásként dolgozhatott. Később Szentendrén jogászként praktizált. 

1988-tól 1990-ig az MDF tagja. 1994-ben belépett az FKGP-be. 2001-ben az FKGP belső harcait követően megalapította kizárt híveivel együtt a Kisgazda Polgári Egyesületet. Választási szövetséget kötött a FIDESZ-szel. Kinyilvánította, hogy a válsága jutott magyar mezőgazdaság és gazdatársadalom érdekeit fogják képviselni. Továbbá a kisteleüléseken élők, valamint a népnemzeti eszmék képviseletét.
 

1998-tól 2002-ig 200-nál is több felszólalása volt. 2000. december 1-én kinevezték miniszternek a környezetvédelmi tárca élére.  Sokat tett az uniós csatlakozás érdekében és vezetésével sikerült lezárni a környezetvédelmi fejezetet. Kiemelten kezelte a szennyvízelvezetést és a hulladékkezelést. Térségünkben a felgyői hulladéklerakó és a csongrádi szennyvíztisztító megépítésében elévülhetetlen érdemeket szerzett.
 

1998-tól haláláig, 2023. november 3-ig az országgyűlés képviselője volt a törvényhozás aktív szereplőjeként. Hozzászólásain kívül száznál is több törvényjavaslata, módosító indítványa volt. A Jogi Bizottság tagjaként, a Környezetvédelmi Bizottság elnökeként is munkáját a magas szintű szakmaiság és humanizmus jellemezte.


Példaértékű, megértő, segítőkész volt élete során. Mindenkihez volt egy kedves szava.
Szerette családját, feleségét, fiát, menyét, unokáit.
Családján kívül gyászolja az egész ország, a Kisgazda társadalom és sokan mások.

Isten Önnel kedves Képviselő Úr, Korelnök Úr!
Nyugodj békében!

Főhajtással: 
Vincze László, volt képviselőtársad, a Kisgazda Polgári Egyesület Csongrád megyei elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában