Helyi közélet

2023.11.16. 18:14

Elszállítják az embercsempészek autóit – Galéria

Hatályba lépett egy kormányrendelet, aminek köszönhetően elkezdődhet az embercsempészek által a déli határnál hátrahagyott roncsautók elszállítása. A kormányhivatal egy figyelmeztető feliratot tesz a kocsikra, és ha négy napig nem jelentkeznek érte, már viszik is az autót.

Suki Zoltán

Vége lehet az áldatlan állapotoknak a déli határ közelében. Fotó: Gémes Sándor

A határ közelében elhagyott roncsautók problémája oldódik meg rövidesen, egy csütörtökön megjelent kormányrendeletnek köszönhetően. Erről Mórahalmon tartott sajtótájékoztatót Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, Nógrádi Zoltán a település polgármestere és Salgó László Csongrád-Csanád vármegye főispánja. 

A főispán elmondta, hogy a kormányhivatal mostantól elszállíthatja azokat a járműveket, amelyeken nincsen rendszám és valószínűleg embercsempészek használták. Salgó László hozzátette: a hivatalnak a közterület-felügyelők és a mezőőrök szólnak majd az autókról.

Ezeken a hivatal munkatársai értesítést helyeznek el, majd – ha senki sem jelentkezik értük – négy nap múlva elszállítják azokat. Az elszállított járművek alvázszámát közzéteszik a kormányhivatal honlapján. Ha három hónapon belül nem jelentkezik érte a tulajdonos, az autókat értékesíthetik. Az ezért befolyt összeget pedig a szállítási és tárolási költség levonása után – az értékesítést követő kilenc hónapon belül – a tulajdonos kaphatja meg. Kiderült, hogy az érintett Bács-Kiskun vármegyei településeken is a Csongrád-Csanád vármegyei kormányhivatal jár el.

 A kormányhivatal munkatársai megkezdték a munkát, és minden települést megtisztítanak az embercsempészek által hátrahagyott járművektől

 – fogalmazott a főispán.

Mihálffy Béla pedig emlékeztetett, hogy embercsempész-hálózatok szakosodtak arra, hogy a Szerbia felől illegálisan magyar területre lépő migránsokat továbbszállítsák Nyugat-Európa felé. Beszélt arról is, hogy a csempészek sokszor menekülni próbálnak, és hátrahagyják a migránsok szállítására szolgáló járműveket. Ezek a gépkocsik, amellett, hogy sokszor balesetveszélyt jelentenek az utak mentén, a környezetet is károsítják a termőföldeken és az erdőkben, és rontják az itt élők biztonságérzetét.

Az országgyűlési képviselő egy héttel ezelőtt nyílt levélben fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez a helyzet megoldása érdekében.

Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester felidézte, hogy a 2013-tól erőteljesebbé váló illegális migráció – amelynek csúcsidőszakában, 2015-ben napi ötezer határsértő haladt át a kisvároson – mára embercsempészek által generált folyamattá vált. Elmondta: az embercsempészek által elhagyott járművek ügyében az önkormányzatok eddig csak nagyon korlátozottan intézkedhettek, a gazdátlan autók szétszerelése pedig újabb bűnözési hullámot generált. Jelenleg 18, embercsempészek által elhagyott jármű található a kisváros területén.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában