Helyi közélet

2023.11.29. 14:20

Esküvői emlékek kiállítása Kisteleken – Galéria

A napokban nyílt esküvői és lakodalmi emlékekből kiállítás a Klebelsberg Művelődési Központ aulájában. A tárlat december 10-ig látogatható.

Imre Péter Géza

Vass Rózsa rögtönzött tárlatvezetést is tartott lapunknak. Fotó: Imre Péter

A járási székhely művelődési házába az érdeklődők megismerkedhetnek a kisteleki és környékbeli egykori, 19-20. századi esküvői divatok változásával, a menyasszonyi viseletekkel, az ilyen események főszereplőivel – az ifjú páron és családjaikon kívül –, a vőfélyekkel, munkájukkal és eszközeikkel. Azt is megtudhatjuk  az esküvői és lakodalmi kellékekből, relikviákból nyílt tárlat anyagából, hogy a 18. századtól segítették a párt a lakodalmak forgatókönyve alapján íródott vőfélykönyvek. Korabeli fotókat is láthatunk, például 1914-ből a Szabó Antal és Sejben Erzsébet alkotta párt. Olyan, mint egy időutazás.

Több helyről kaptunk tárgyakat a kiállításhoz, egy Szegeden élő pusztaszeri származású nénitől régi kézimunkákat és az újasszony ruháját – van egy nagyon szép menyasszonyi ruha is –, de hímzéseket adott az azokat ma is készítő helybeli Vida Mihály is. Az egykor híres kisteleki vőfély, Rácz Gergely családja, leszármazottai szintén ajánlottak fel kellékeket, illetve nagyapám, Kapás Flórián is vőfélykedett – igaz, számára csak hobbi volt –, az ő emlékei, például kézzel írt vőfélykönyve is megtekinthető a tárlaton. Olvashatunk tőlük vendég meghívásos verset és vacsora előtti beszédet. Mindketten a 20. század negyvenes, ötvenes éveiben tevékenykedtek

 – sorolta Vass Rózsa projektfelelős, aki közben tárlatvezetést tartott. 

Elmondta, a kapott tárgyakból a kiállítást Nagy Netta néprajzkutató állította össze, és a helyi identitás és kohézió erősítése elnevezésű projekt részeként valósult meg.

A hímzett falvédők történetet mesélnek el, az egyiken az áll, hogy „Gyönyörű a vidék amerre én járok, csak jönne már az kit régen várok” – mondja egy lány. Az esküvő, a lakodalom után pedig „Sütni, főzni nem nehéz, ha van hozzá elég pénz”, vagyis, ha „A jó ételt, ha szereted, hozz haza pénzt eleget”. Ez mára is igaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában