Agresszívan táplálkozik az inváziós halfaj

2023.11.18. 08:20

Ismét gyérítik a törpeharcsát a megyei vizeken

A nagy tömegben előforduló, túlszaporodott idegenhonos törpeharcsákat gyérítik ismét a megyei vizeket. A halászatok nyilvánosak, várják az érdeklődő horgászokat.

Tábori Szilvia

A kifogott törpeharcsák nagy része jövőre már ívóképes lenne, így igyekeznek minél többet kiemelni a vízből. Fotó: HECSMSZ

Forrás: Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége / Facebook

Ismét gyéríti az idegenhonos törpeharcsát a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének halászati csoportja, az Atkai Holt-Tiszán, a Maty-éri víztározónál és a Mártélyi Holt-Tiszánál. Az erre alkalmas úgynevezett varsákat egészen addig a vízben hagyják, míg be nem fagynak az állóvizek. Az eszközöket mindenhol úgy helyezik ki, hogy azok a lehető legkevésbé akadályozzák a horgászatot. Az ökológiai halászat fontosságáról a témában lapunknak már korábban is nyilatkozó Oláh Szabolcs, a szövetség elnöke úgy fogalmazott: a hazai halfauna több, mint 30 százaléka idegenhonos fajokból áll. A legismertebb inváziós faj egyebek mellett az ezüstkárász, a naphal, amurgéb, kínai razbóra és a megyei vizekben is komoly károkat okozó törpeharcsa. Utóbbit Észak-Amerikából hurcolták be Franciaországon és Németországon keresztül még az 1900-as évek elején. Az agresszívan táplálkozó, túlszaporodó halfaj ellehetetleníti a horgászatot és kiszorítja az őshonosokat. Tavaly decemberben Mártélynál az utolsó fogással, az év végi halászat befejezésekor, összesen 45 és fél mázsa törpeharcsa került ki a holtág vizéből.

Fotó: HECSMSZ

A szakemberek csakis az inváziós törpeharcsa fajok egyedeit fogják ki, a csapdába kerülő egyéb őshonos halakat mindig visszahelyezik a vízbe. A szövetség arra kéri a horgászokat, hogy a hatóságok jóváhagyásával elhelyezett, sorba kötött, terelő szárnyakkal ellátott halászati eszközök közelébe lehetőleg ne tartózkodjanak. De ne is nyúljanak a karókkal jelzett varsákhoz. Azokat egyébként a vízhőmérséklet és a zsákmány mennyiség alapján rendszeresen ellenőrzik, azok időpontjairól az érintett vízterületeken szolgálatot ellátó hivatásos halőröktől kaphatnak információt. A Maty-érnél elhelyezett 20 varsában 100 kilogramm körüli volt a fogás csütörtökön, ezért úgy döntött a szövetség, hogy folytatják a szelektáló halászatot.

 

Fotó: HECSMSZ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában