Húsz éve rendezték az elsőt Zákányszéken

2023.11.17. 10:33

Három év után rendeznek újra böllérnapot

Három év kényszerszünet után szombaton végre ismét böllérnapot rendeznek Zákányszéken. Kerek évfordulót is ünnepelnek ezen a napon, húsz évvel ezelőtt rendezték meg az első böllérnapot a településen a nyomott felvásárlási árak ellen tiltakozásként.

Arany T. János

A legutolsó böllérnapot még 2019-ben rendezték. Archív fotó: Kuklis István

A zákányszéki böllérnap a település egyik legnagyobb rendezvénye a Traktorshow mellett. A hagyományos disznóvágás legfontosabb célja a helyi ízek megőrzése és a közösség összetartó erejének erősítése. A böllérnap a helyi értéktár része és minden évben több száz vendégnek szerez maradandó élményeket. A régi disznótorok igazi ünnepnek számítottak egy-egy család életében, de mára ez a hagyomány eltűnőben van. A böllérnapok nem hagyják elveszni ezt a tradíciót. 

Zákányszék polgármestere, Matuszka Antal elmondta, az első böllérnapot 2003-ban tartották, az akkori sertéstartók a nyomott felvásárlási árak ellen tiltakozásként úgy gondolták, inkább levágják maguk és megeszik az állatot. – A rendezvény annyira jól sikerült, hogy azóta minden évben több százan részt vesznek a böllérnapi bálon. A siker titka pedig a sok közösségért tenni akaró zákányszéki ember – tette hozzá. A rendezvény az egész falu összefogásával jön létre idén is: mindenki hozzáteszi amit tud, a nagyszülőktől szerzett tudást, egy családi receptet és a jó szándékot.

A legutolsó böllérnapot még 2019-ben rendezték, az utána következő három a koronavírus, majd a rezsiválság áldozata lett. Az is emlékezetes volt, az ország gasztrokibice, Sági Szilárd követte figyelemmel és pálinkával az eseményeket.

Rekord is született abban az évben: a rendezvény történetében először vágtak le egy három és fél mázsás állatot. 2019-ben a reggeli 130 kiló húsból készült, májból és hagymából pedig 30-30 kiló fogyott el a reggelihez. Pörköltből hat bográccsal készítettek, amihez 180 kiló húst használtak, töltött káposztából 1700 darabot főztek az asszonyok, kolbászból 120, hurkából pedig 150 kilónyit sikerült megsütni az esti böllérbálra. Idén is hasonló számokkal készülnek a zákányszékiek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában