Szeged

2023.11.22. 18:04

Hollik István: Nem szabad engedni a külföldi pártfinanszírozást - Fotók

A Nemzeti konzultációról, a Szuverenitásvédelmi Hatóságról és törvényről is beszélt egy sajtóbeszélgetésen Hollik István. A Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója szerint komolyan veszélyezteti a magyar szuverenitást, ha egy párt úgy jut be a Parlamentbe, hogy külföldről finanszírozzák.

Suki Zoltán

Hollik István szerint a jövő évi uniós választásoknak is komoly tétje van. Fotó: Gémes Sándor

Fontos, az ország sorsát hosszútávon befolyásoló kérdések szerepelnek a mostani Nemzeti konzultációban

 – mondta egy sajtóbeszélgetésen szerdán Szegeden a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója. Hollik István szerint a konzultáció eredményét a hazai baloldal figyelmen kívül hagyja, a kérdés azonban az, hogy a vitákban Brüsszel is figyelmen kívül hagyja-e.

Eddig az volt a tapasztalatunk, hogy több mint egymillió ember véleménye Brüsszelben sem marad nyom nélkül. Ezt azért nem tudják kikerülni, és ezért arra biztatunk mindenkit, pártpolitikai hozzátartozástól függetlenül hogy vegyenek részt a konzultációban

 – tette hozzá a kereszténydemokrata politikus. 

A nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvénnyel kapcsolatban Hollik István azt mondta, hogy egyebek mellett azért kellett meghozni, mert azok a viták, amelyek Magyarország és Brüsszel között vannak, azok a magyar szuverenitást veszélyeztetik.

Azt gondoljuk, hogy az is komolyan veszélyezteti a magyar szuverenitást, ha egy párt bejut a parlamentbe, de külföldről finanszírozták. Vagyis a törvényre azért volt szükség, mert azt láttuk, hogy felrúgtak egy harminc éves konszenzust, miszerint külföldről nem lehet elfogadni pártoknak pénzt. Ez felrúgta a baloldal, és külföldről finanszírozta meg a kampányát. Még egyszer mondom: ezért is volt szükség a törvényre 

– fogalmazott a politikus.

A törvény szerint megalakítják majd a Szuverenitásvédelmi Hatóságot. Ennek működéséről Hollik István elmondta, hogy a törvény betartatása lesz a feladata, és azokat a gyanús eseteket is ki kell vizsgálnia, amelyek felmerülnek.

A törvényjavaslat szerint a Szuverenitásvédelmi Hatóság feladata lesz többek között, hogy évente nemzeti szuverenitásjelentést készítsen, valamint feltérképezze és vizsgálja azon szervezeteket, amelyek külföldről származó támogatás felhasználásával megvalósuló tevékenysége befolyást gyakorolhat a választások kimenetelére.

Hollik István szerint a jövő évi uniós választásoknak is komoly tétje van.

Két ajánlat van az asztalon. Az egyik, a brüsszeli bürokratáké úgy szól, hogy tovább kell menni azon az úton, amin eddig haladt az unió, de ez egy európai birodalom felé vezet 

– mondta a frakciószóvivő.

A másik ajánlat pedig azt mondja, hogy az Európai Unió mára rosszul működik, meg kell javítani, és vissza kell térni az eredeti koncepcióhoz.

Mondjuk azt, hogy legyen ez egy nemzetek Európája, az együttműködés csupán egy eszköz legyen arra, hogy a tagállamokat segítse. Ne a tagállamoknak kellejen segítenie az uniót, hogy jól működjön, hanem fordítva. Ez a mi ajánlatunk 

– részletezte.

A politikus szerint Európa ekkor lehet sikeres, ugyanis csak kudarca volt az elmúlt 15 évben az Európai Uniónak, elvesztette a világgazdasági befolyását, és a mostani vezetői sem tudják, hogy mi a célja tulajdonképpen a szervezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában