Helyi közélet

2023.11.29. 14:40

Kimeríthetetlen a kisváros szépsége

Tizenötödik falinaptárát készítette el Ráfi Dénes, a Horváth Mihály Gimnázium tanára, aki egyben szenvedélyes fotós. Képein Szentes szépségeit örökíti meg, már nem is az izgatja, mit fotózzon, hanem mikéntre fókuszál.

Darók József

Már tizenöt falinaptárt töltött meg képeivel Ráfi Dénes. Fotó: Darók József

A festészet mindig is közel állt hozzá, de ügyetlennek vélte a kezét, ezért a fotózás felé fordult – árulta el Ráfi Dénes. Egyetemista korában bécsi ösztöndíjasként végre meg tudott venni egy egészen jól használható fényképezőgépet.

Nagyjából 15 éve tudatosan és tendenciózusan fényképezem a város szépségeit minden évszakban. Egyik kollégám ötletére készült el a képeimből az első falinaptáram. Azóta minden évben elkészítem

 – mesélte a Horváth Mihály Gimnázium magyar-német-filozófia szakos tanára. 

Általában egy-egy tematikát követ a naptárak összeállításánál, az utóbbi néhány évben kimondottan a színek alakítják a koncepciót. Tavaly a Színes Szentes, idén a Szentes színei címet adta a kiadványnak, de volt, hogy a város szobrai szerepeltek a lapokon. Képein legtöbbször a város és közvetlen természeti környezete tűnik fel.

 Tudom, hogy akik a barátok, rokonok közül szeretik ezeket a naptárakat, számítanak rá a következő évben is. Egyszer valakinek elfelejtettem a megszokott karácsonyi ajándékaként odaadni, egy év múlva szóvá is tette, hogy ott volt egész évben üresen a helye

 – mesélte derűsen Dénes. 

Több országba került már ki a naptáraiból, ismerőseinek külföldön élő gyerekei kapják, Szentes egy-egy szeletét így meg lehet találni Luxemburgtól Kanadáig – említette büszkeséggel a fotós.

Amit fotós szemmel tartogat a város, azt azért már zömében lencsevégre kaptam, de ahogy Monet a nap minden szakában megfestette a roueni székesegyházat, mert mindig más volt a fények miatt, ezért én is úgy gondolom, kimeríthetetlen akár egy ilyen kisváros szépsége is

 – fogalmazott Dénes.

Az aktuális falinaptárát lapozgatva érdekes játékokat láthatunk a színek tobzódásában, egymásra hatásában, ahogyan az ortodox templom pirosas-narancssárga színű falán nagyon szépen játszik a barna szín, ezt újra és újra szereti lefotózni. Egyik kedvence a Kurca sétányán tavaly készült novemberi képe, valószínűtlen színekkel, amelyről Tóth Árpád Esti sugárkoszorú című költeményének sorai jutnak eszébe. Soha nem használ photoshopot, különleges hatást úgy ér el, ha például leveleken át fényképez egy motívumot. Augusztus utolsó napján sokak közösségi oldalán megjelent a gyönyörű szivárvány, természetesen Dénes sem hagyhatta ki.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában