Emlékszobát kapott Újváros első lelkésze

2023.11.05. 14:34

Köszöntötték a megújult toronyórát – Fotók

Vasárnap délelőtt hálaadó istentisztelettel avatták fel az újvárosi református templom felújított toronyóráját Makón. A szertartást követően átadták az első újvárosi lelkész, Csécsi Miklós emlékszobáját is.

Szabó Imre

A megújult óra működését méltó módon ünnepelték meg Újvároson. Fotó: Szabó Imre

Az óra emlékeztet bennünket arra, hogy az idő nem a mi kezünkben van, az Úr szabja azt ki. És arra tanít, hogy jól gazdálkodjunk a nekünk adott idővel

 – mondta igehirdetésében vasárnap délelőtt a makó-újvárosi református templomban Juhász András, a Csongrádi Református Egyházmegye esperese. Az ünnepi szertartás ugyanis egyben a templom felújított toronyórájának avatása is volt.

Az órát, mint korábban beszámoltunk róla, több mint egy éves, önkéntes munkával újított fel egy helybeliekből álló, Orkonyi Károly, Szigeti Péter, Vass Zoltán és Szakács László alkotta csapat egy külvárosi műhelyben. A romantikus stílusú templom órája 1927 óta nem mutatta az idő múlását, az eltelt évtizedek alatt nagyon sok alkatrésze tönkrement, elveszett – ez utóbbiakból újat kellett készíteni. Miután elkészültek a munkával, a szerkezet egy múzeumi kiállítás legérdekesebb darabja volt 2011-ben. A számlapot és a mechanikus berendezést egyébként alpinisták szedték le és hasonló módszerrel helyezték vissza a közelmúltban.

Az óraavatást követően megnyílt az első újvárosi lelkész, Csécsi Miklós emlékszobája. Forgó Géza történésztől megtudtuk, az 1882-ben épült újvárosi református templom a hívek adományaiból, a tatai Wessenbach Aurél tervei alapján épült. Azért volt rá szükség, mert a város lélekszámának gyarapodása miatt a belvárosi már szűknek bizonyult. Az újvárosi református közösség kezdetben nem volt önálló, a belvárosi részeként működött, az újvárosi lelkész pedig a belvárosi helyettese volt. Ezek közül volt az első Csécsi Miklós, aki az 1870-es években érkezett Makóra. 

A templom felépülése jelentős részben az ő szervező munkájának köszönhető

 – mondta a történész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában