Helyi közélet

2023.11.20. 09:00

Mezőgazdasági összeírást kezdett a KSH

Megkezdte az egyéni gazdaságok összeírását a KSH a mezőgazdaságban. Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és uniós döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára.

Gidró Kriszta

Illusztráció

Fotó: Török János

Megkezdte az egyéni gazdaságok összeírását a KSH a mezőgazdaságban. Az összeírás november 15-én kezdődött és december 15-ig tart. Az egy hónap alatt a több mint 22 ezer hazai egyéni gazdaság szolgáltathat adatot 

– olvasható a KSH honlapján.

A gazdálkodók november 23-ig online, ezt követően pedig összeírók segítségével tölthetik ki a kérdőívet. Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és uniós döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára. Emellett a felmérés adatainak segítségével hazánk teljesítheti adatszolgáltatási kötelezettségét az Európai Unió felé. A válaszadás a kijelölt gazdaságok számára kötelező.

 A felmérés elsősorban a növénytermesztésre, az állattenyésztésre, a mezőgazdasági tevékenységet végző munkaerőre, a beruházásokra és a termeléssel kapcsolatos ráfordításokra terjed ki. Az összeírás eredményei a termelők érdekeit szolgáló szakpolitikai döntéshozók munkáját és a támogatási rendszerek megalapozását segítik

 – hívta fel a figyelmet Tóth Péter, a KSH Mezőgazdasági statisztikai osztályának vezetője.

A nem kiemelt egyéni gazdaságok, azaz közel 18 ezer gazdálkodó a kérdőív-kitöltési kötelezettségének kétféleképpen tehet eleget. November 15. és 23. között online, a maja.ksh.hu oldalon keresztül, önállóan, majd ezt követően, november 24. és december 15. között összeírók segítségével. A fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók csak azokat a gazdálkodókat keresik fel, akik nem éltek az önkitöltés lehetőségével. A kérdezőbiztosok személyesen vagy telefonon veszik fel az adatokat, amelyeket elektronikusan rögzítenek. Fontos, hogy a kiemelt jelentőségű egyéni gazdaságok számára az adatfelvétel teljes egészében önálló, online kitöltés keretében valósul meg.

A KSH valamennyi érintett számára eljuttatta a válaszadási időszakot megelőzően e-mailben vagy postai úton a kérdőívkitöltéshez szükséges tudnivalókat és a belépési kódot.

Az összeírás során nyert információkat a KSH kizárólag statisztikai célra használja fel, azokat más szerveknek, személyeknek nem adja ki, és a törvényi előírásoknak megfelelően garantálja az adatkezelés biztonságát. Az adatgyűjtés összesített eredményeit a KSH az összeírást követően e-mailben elküldi azoknak, akik ezt kérték a kérdőív kitöltése során.

Azok, akik legkésőbb november 23-án éjfélig online beküldik a kitöltött kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt, amelynek keretében 100 000 forint értékű vásárlási utalványt nyerhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában