HÚSZ NEVE ÉS TÍZ IGAZGATÓJA VOLT – KILENC ÁGAZAT TIZENÖT SZAKMÁJÁT OKTATJA

2023.11.13. 09:00

Százéves a makói Návay-technikum

Idén százesztendős Makó egyik meghatározó jelentőségű szakképző iskolája, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum részeként működő Návay Lajos Technikum. Működését igen szerény körülmények között, a helyi kereskedőegylet ötletére kezdte meg – ma két épülete, huszonöt osztálya és közel hétszáz diákja van. A múlt felidézésére és a jelen helyzet bemutatására Kincses Tímeát, a szakképzési centrum igazgatóját kértük meg.

Szabó Imre

A 100. születésnapot villámcsődülettel köszöntötték a diákok. Fotó: Návay Lajos Technikum

A Makói Felsőkereskedelmi Iskola megalapításának lelkes hívei, a Makói Kereskedők Egyletének vezetői már 1922-ben kérték a Vallás és Közoktatási Minisztériumtól az iskola megnyitását – idézte fel a múltat Kincses Tímea, az iskola korábbi igazgatója, jelenleg a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum vezetője. A makói Návay most ennek részeként működik. Az egylet kérvényére adott válasz – a miniszteri leirat – azonban olyan szigorú feltételeket szabott, hogy az iskola nem kezdhette meg működését 1922 szeptemberében. 
Egyetlen tanárral indult

A kereskedők segítségére a város képviselő-testülete sietett, amely 1923. február 12-én a következő határozatot hozta: A Makói Felsőkereskedelmi Iskola fenntartását feltétlenül szükségesnek tartjuk azoknak az ifjaknak a számára, akik a 4 középosztály elvégzése után a gyakorlati kereskedelmi életre óhajtják magukat kiképeztetni. Ezt követően már nem volt akadálya az indulásnak. 1923-ban, az első tanévben egy kinevezett, megválasztott tanárral, az intézet igazgatójával, óraadó tanárokkal, egy osztállyal – ebben 32 tanulóval – működött az iskola. 

Az iskola eredeti nevét 2011-ben, 65 év után kapta vissza. A névadó a földeáki születésű, de Makón is tevékenykedő Návay Lajos országgyűlési képviselő.

Csak fiúkat vett fel

Önálló épülete ekkor még nem volt. A tanítás a gimnázium épületében zajlott, kora délután kezdődött és az esti órákig tartott – idézi Kincses Tímea azt a kötetet, ami az iskola egyik korábbi jubileu- ma alkalmából jelent meg. Az akkori Návay Lajos Kereskedelmi Iskolába csak fiúk jártak. Így folyt az oktatás 8 éven át addig, amíg fel nem épült az iparostanuló iskola, ahol már megkezdődhetett a délelőtti munka. Ez az épület a Posta utcai, amelyben jelenleg is oktatás folyik – egyúttal ez a Návay székelye. 
Három épület, 700 diák

Az iskola egyébként eredeti nevét 2011-ben, 65 év után kapta vissza. A névadó, a földeáki születésű, de Makón is tevékenykedő Návay Lajos országgyűlési képviselő, a képviselőháznak előbb másod-, majd első alelnöke, végül rövid ideig elnöke volt. 1919-ben a vörösterror áldozatává vált. Makón újra felállított szobra a városháza előtt látható. A 100. tanévben 58 kinevezett oktatóval, 7 óraadóval, 1 igazgatóval és 4 helyettesével, 25 osztállyal és ezekben csaknem 700 tanulóval, illetve felnőttel kezdődik az oktatás. 2023-ban már három épülete is van az iskolának: a Posta utcai épület a kollégiummal és a Bajza utcai telephely. 
Sok-sok változás

Mindhárom épület számtalan bővítés, átalakítás után nyerte el a mai paramétereit: 44 felújított tanterem új bútorokkal, okostáblákkal; kereskedelmi és közgazdasági taniroda, 8 informatikaterem az idén is megújult gépparkkal, építőipari és alapfémműhely, mechatronikai labor, két tornaterem, aulák, felújított vizes­blokkok, kétszintes, modern kollégium várja a Návayt választó diákokat. És a lehetőségek tovább bővülnek: még ebben a tanévben Samsung-okosterem és Digitális Alkotó Közösségi Alkotóműhely kialakítására kerül sor. 

A modern oktatás elképzelhetetlen korszerű számítógépek nélkül. Fotó: Návay Lajos Technikum

A sok-sok változás közepette azonban vannak örök értékek az iskola életében: a múlt pedagógusai és a jelen oktatói mindig elkötelezettek voltak a tanári pálya iránt, hittel, szeretettel, lelkesedéssel tanítottak és neveltek – hangsúlyozta Kincses Tímea. 

Keri anno

Története során az iskolának több mint húsz elnevezése és tíz igazgatója volt. A névváltozások a legtöbb esetben az iskola képzési profiljának változását is jelentették: volt kereskedelmi középiskola, közgazdasági gimnázium, közgazdasági technikum, kereskedelmi szakközépiskola, szakgimná­zium és szakképző intézmény, 1976 óta kollégiummal kibővülve. Ugyanakkor beceneve is van: Keri. A legtöbben a városban így emlegetik. Jelenleg kilenc ágazat tizenöt szakmájából választhatnak a szakképzés iránt érdeklődők. A kereskedelmi, majd közgazdasági képzések mellett megtalálható itt az informatika, logisztika, gépészet, elektronika, építészet és a legfiata­labb terület, a turisztika. Mindig örök érték volt az intézmény életében a közösségépítés is: a Keri anno Facebook-oldal több mint 1700 látogatója aktívan posztolja a középiskolás évei emlékeit. Kincses Tímea megjegyzi: az egykori Keri-bálok túlszárnyalták bármely városi bál hangulatát 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában