Szegedi hírek

2023.11.08. 19:07

Tíz év alatt megduplázódott a külföldi hallgatók száma – Galéria

A felsőoktatási mobilitási programok megvalósításának aktualitásai és kihívásai állnak a Tempus Közalapítvány háromnapos, országos nemzetközi koordinátori találkozójának fókuszában, amely szerdán kezdődött a Szegedi Tudományegyetemen. A megnyitón Lengyel Miklós helyettes államtitkár kiemelte, cél a nemzetközi hallgatói mobilitás növelése és a a hazai felsőoktatási intézmények nemzetközi dimenziójának erősítése.

Koós Kata

A helyettes államtitkár a minisztérium kiemelt céljaként említette a hallgatói mobilitás erősítését. Fotó: Karnok Csaba

Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket, aki felidézte, hogy miért indították útjára hazánkban annak idején a mobilitási programokat. 

 Az elmúlt évtizedekben a globalizáció hatására világunk egyre összetettebbé vált, az országhatárok egyre jobban elmosódtak, növekszik a tudásmegosztás és -megszerzés, a kultúrák közötti megértés és együttműködés iránti igény. Az oktatás, különösen a felsőoktatás ennek egyik leghatékonyabb eszközévé vált 

– mondta a helyettes államtitkár, majd azzal folytatta, hogy a minisztérium kiemelt célja, hogy erősítse a Magyarország mint nemzetközi oktatási tér koncepció megvalósulását, növelje a nemzetközi hallgatói mobilitást, erősítse a hazai felsőoktatási intézmények nemzetközi dimenzióját. Az elmúlt évek sikerei között említette többek között, hogy tíz év alatt a hazánkban tanuló, külföldi hallgatók száma megduplázódott, 20 ezerről 40 ezer főre emelkedett. Kitért arra is, hogy ezeknek a hallgatóknak csaknem egyharmada a Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal tanul Magyarországon, amelyet a magyar felsőoktatás nemzetköziesítésének egyik zászlóshajójaként határozott meg.

A megnyitón Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója is részt vett, aki többek között az Erasmus+ programra is kitért beszédében. 

 Ötven magyar felsőoktatási intézmény vesz részt az Erasmus programban Magyarországon, ebből 21 intézmény modellváltott intézmény, amelyekkel idén nem tudtunk a 2023-as pályázat keretében szerződést kötni. A Tempus Közalapítvány kuratóriuma feltételes döntést hozott, a feltételhez kötöttség azt jelenti, hogy egy döntés akkor válhat pozitívvá, ha a pályázó minden kapcsolódó normatív jogszabályi előírásnak, különös tekintettel a végrehajtói határozatnak, megfelel. 21 felsőoktatási intézmény esetében ezt sajnos nem tudtuk még megtenni. Az úgymond jó hír azonban, hogy a 2022-es szerződésekkel biztosított mind az őszi, mind a tavaszi félévben a mobilitás minden magyar felsőoktatási intézményben. A források rendelkezésre állnak

 – fejtette ki a főigazgató.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában