CSALÁDI DRÁMÁKRÓL ÉS EGYÉB IZGALMAKRÓL MESÉLNEK FOTÓRIPORTUNK KÉPEI

2023.11.12. 20:16

Tizenöt éjszakát töltött egy füleskuvikcsaláddal Török János

Tizenöt napon át fotózta egy füleskuvikcsalád életét éjszakánként lapunk fotóriportere, Török János. Családi drámákról és egyéb izgalmakról mesélnek képei.

Arany T. János

Ágon, oszlopon várakozva keresi áldozatát.

Fotó: Török János

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület azt írja, a füleskuvik az egyetlen nálunk költő bagolyfaj, amely vonuló. A telet Afrikában tölti. Hazánkba április második felében érkezik vissza, és szeptember elejére az állomány döntő többsége már el is vonul. Költési időben tápláléka rovarokból áll. Tollazata a fa kérgéhez hasonló, ezért jól el tud rejtőzni a fák lombkoronájában. Éjjel aktív. 

Tollazata a fakéreghez hasonlít, így jól el tud rejtőzni.
Fotó: Török János


A gatyástól a macskáig 
Hazánkban 10 bagolyfaj költ: gyöngybagoly, füleskuvik, uhu, kuvik, gatyáskuvik, törpekuvik, macskabagoly, uráli bagoly, erdei és réti fülesbagoly. Az egyetlen nálunk költő bagolyfaj, amely vonuló, a fü­les­kuvik. 

Mintha megölelné egymást a két fióka. Fotók: Török János


3-6 tojásos fészekalj 
A fészekalj nagysága 3-6 tojásból áll, amelyeken csak a tojó kotlik. A sűrű, zárt, nagy kiterjedésű erdőket elkerüli. Az alföldi, dombsági mozaikos területek fészkelője. Évente egyszer költ, de az első fészekalj elpusztulása esetén pótköltésbe kezdhet. Hazánkban a felhagyott gyümölcsösökben, szőlőben, telepített fenyvesekben költ. Odúlakó faj, előszeretettel foglalja el a szalakótáknak kihelyezett „D” típusú odúkat. 
Veszélykor megdermed 
Napközben egy ágon pihen, és éjjel megy vadászni. Tápláléka főként rovarok, kisebb emlősök, gyíkok és madarak. Legfeljebb 12 évig él ez a költöző madár. Napközben a fákon pihennek, sávozott tollruhájuk jól rejti őket az ágak között. Veszély esetén megdermednek, tollfülüket kihegyezik, és igyekeznek minél jobban beleolvadni a környezetükbe. A meleg és száraz élőhelyeket kedvelik. Egyenletes szárnycsapásokkal gyorsan repülnek. A nyílt térségeken vadásznak, többnyire egy leshelyről csapnak le, és kiszemelt zsákmányukat lábaikkal ragadják meg. Előfordul, hogy éjszakai lepkéket kapnak el a levegőben. Költés idején azonban a hímek is nappal vadásznak, mivel a tojók kotlanak vagy őrzik a fiókákat. 
15 éjszaka Röpföldön 
Lapunk fotóriportere, Török János még júliusban a gyerekei fürdetése helyett tizenöt napon át fotózott egy füleskuvikcsaládot Sándorfalván, a madárfotózáshoz kialakított Röpföldön. Éjszakánként, munka után ült ki a lesbe megfigyelni a négy fiókát nevelő párt. Hüllőket, rovarokat, pókokat szállítottak a fiókáknak. 
A szülők egyébként azzal bírják rá a fiókákat, hogy elhagyják a fészket, hogy nem visznek nekik több eleséget. Ilyen pillanatot örökít meg az egyik kép, amikor mintha két fióka ölelné egymást búcsúzva, az egyik még a fészekben, másik már azon kívül. A füleskuvik­fiókák egy hónapos korukban tudnak repülni, de az odút gyakran korábban is elhagyják. A szülők ezután még több hétig óvják és etetik utódaikat. 

A rovarok száma erősen befolyásolja a költési sikert és a fészekalj nagyságát.
Tengeralattjáró-támadástól féltek Miskolcon

Tavaly júliusban volt hír, hogy több miskolci lakos is bejelentést tett amiatt, hogy egy tengeralattjáró szonárjának hangját véli hallani. Az esetről a Mályi Madármentő Állomás számolt be Facebookon. Azt írták, hogy az utóbbi napokban több lakos is bejelentést tett Miskolc Avas nevű városrészén amiatt, hogy egy tengeralattjáró szonárjának hangját véli hallani. Volt köztük, aki attól félt, hogy a tengeralattjáró egyszer csak kitör a városi csatornából. A madármentők azt írták, hogy a hangot, amelyet a bejelentők észleltek, valójában egy füleskuvik adhatta ki éjjelente. 

Állvány a fészeknél 
Török Jánosnak a munkában a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy minden napra ki kellett találnia a kompozíciót úgy, hogy azzal ne zavarja meg a kuvikokat. Ezért az állványt például már napokkal korábban kitette a fészek közelébe, hogy hozzászokjanak a madarak. Az egyik fotó – amelyen a madár karma látszik – nem teleobjektívvel készült, hanem az ágtól mindössze 30 centire lévő fényképezőgéppel. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában