Tavaly, 15 millió forintból, Csanádalberti katolikus temploma is megújult

2023.11.18. 15:16

Új haranglábat állítottak, a harangozást automatizálták – Galéria

Csanádalbertin, a felújított katolikus templom mellé, egy jólelkű adományozó jóvoltából új haranglábat állítottak. A harangozás most már nem kézi erővel történik, hanem elektronikusan.

Kovács Erika

A felújított templom mellett, az udvarban áll az új harangláb. Fotó: Kovács Erika

A haranglábat az adományozó eredetileg a református közösségnek ajánlotta fel nagyjából négy éve, az imaházuk felújítása után, de ott nem volt szükség rá. Ezután beszéltem az adományozóval és mondtam, hogy mi nagyon örülnénk neki. A mi korábbi haranglábunk ugyanis már nagyon rossz állapotú volt, a harangot pedig kézzel lehetett csak meghúzni. Erre a kérésre a csanádalbertii templomunk felújítása után tértünk vissza

 – mondta Kasuba Róbert, a gyülekezet plébánosa.

Az építményt tavasszal készítették el. Közben egy gyomaendrődi harangszerelő mester, Orbán József hozzálátott a harangozás elektromosításához.

A harangunk egy kis harang, aminek sajnos nem ismerjük a történetét, sem az öntés időpontját. Valószínűleg egy iskolai harang lehetett, talán egy tanyasi iskoláé, de még az is lehet, mert hallottunk ilyen történetet is, hogy a pitvarosi iskola tornyából kerülhetett át Csanádalbertire a harang. Nem tudjuk

 – folytatta Kasuba Róbert. A harangláb májusra készült el.

Szombaton hálaadó istentiszteleten áldotta meg a felújított templomot és a haranglábat is Kondé Lajos nagyprépost.

Mint korábban megírtuk, a Szent Kereszt Templom egy vertfalú, átalakított régi, családi ház. Rosszak voltak a nyílászárók, a tetőzet, a festése csúnyává vált, dohos volt a levegője a falak vizesedése miatt. Az utóbbi években már csak raktárnak használták Isten házát. Az épületre 15 millió forintot fordítottak pályázati forrásból. Tavaly kívül-belül megszépült az épület, aminek az udvarában áll az új harangláb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában