A hőség, az infláció és az energiaválság miatt lassan megfizethetetlen a karácsonyi étel

2023.11.28. 19:30

Van belőle bőven, de háromszorosára drágult

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiváló minőségű, magyar halakkal készülnek a karácsonyi szezonra a hazai haltermelők. Az ünnepi kínálat sztárja ebben az évben is a ponty lesz, amely még mindig a magyarok kedvenc halfajának számít – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által tartott közös sajtótájékoztatón. Van tehát bőven jó minőségű hal, csak éppen drága.

Arany T. János

Jobb ezt profira bízni. Lovai István, Szegedfish Kft. halfeldolgozójának üzemegység-vezetője 15-20 másodperc alatt filéz ki egy pontyot. Arcív Fotó: Karnok Csaba

Arról, hogy pontosan mennyibe is kerül idén a karácsonyi ebéd nélkülözhetetlen hozzávalója, nemrég írtunk lapunkban. 

Az elmúlt három évben kétszeresére drágult a karácsonyi ünnepek népszerű alapanyaga. 2020-ban 1090, 2021-ben 1450, tavaly 1990, idén pedig már 2200 forint az élő szegedi tükörponty kilója. A tisztítás további 300, a patkóra vágás 350, a filézés pedig 400 forinttal drágítja kilónként a pontyot. Így jön ki a filézett, tisztított ponty kilója 2600 forintra. Mivel a halak kettő, két és fél kilósak, így könnyű kiszámolni, egy darab ponty feldolgozva 5000 forint körül van.

Több oka is volt az elkerülhetetlen áremelkedésnek. A Szegedfish Kft. 2082 hektárnyi tófelületéről körülbelül 200 ezer köbméter víz párolog el naponta, amit pótolni kell. Ennek energiaköltsége óriási. A magas hőmérséklet miatt a halak étvágya sokkal gyengébb, kevesebbet esznek, etetéseket kell kihagyni. Emiatt a súlygyarapodás lényegesen kisebb, mint amit elvárnak, ez pedig jelentős kiesést okoz a gazdálkodásban. Sztanó János, a halgazdaság igazgatója lapunknak azt mondta, az előállítás költsége 30-35 százalékkal növekszik. Minden összefügg mindennel és a végén rajtunk, a vevőkön csattan az ostor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában