Helyi közélet

2023.11.29. 08:20

Vármegyénkben is egyre többen mennek orvoshoz

A gyerekek és a fiatal felnőttek körében van a legtöbb beteg, míg kórházba főként idősek kerülnek légúti fertőzés miatt. Sokaknál a koronavírus okoz panaszokat.

Kiss Anna

Szegeden emelkedett a koronavírus koncentrációja a szennyvízben. Archív fotó: Karnok Csaba

Egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű megbetegedés vagy akut légúti fertőzés miatt hazánkban. Az előbbi betegség miatt 18 ezer 900-an, míg utóbbi miatt 191 ezren keresték fel háziorvosukat november 13-a és 19-e között az országban. A 100 ezer lakosra becsült betegszám szerint Csongrád-Csanádban influenzaszerű panaszok miatt 109-en, akut légúti fertőzés tüneteivel pedig 1785-en keresték háziorvosukat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatója szerint a 46. héten az influenzaszerű megbetegedés leginkább a 15 és 34 év közötti fiatal felnőtteket érintette, ők a betegek 33,6 százalékát tették ki. Az akut légúti fertőzés viszont már a 0 és 14 év közötti gyerekeket érintette jobban, a betegek 48,2 százaléka tartozott ebbe a korcsoportba.

A központ közölte azt is, hogy összesen 265 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába, ahol 60 betegnél igazolták a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét. A 46. héten akut légúti megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett egy Veszprém vármegyei óvodából, ahol 85 gyerekből és felnőttből 24 esetében jelentettek torokfájást, köhögést és lázat.

Emellett a légúti figyelőszolgálatban kijelölt 24 kórház adatai alapján 161 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 15-en részesültek intenzív, szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylők 13,7 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, 65,8 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 110 főnél a koronavírus állt a megbetegedések hátterében. A Covid-fertőzöttek 78,2 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt.

Az NNK közleménye szerint a 46. héten országos átlag tekintetében továbbra is stagnálás figyelhető meg a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjában. A vizsgált városok zömét stagnáló tendencia jellemzi, a koncentráció pedig 18 helyszínen, köztük Szegeden is az emelkedett, 3 településen a magas, míg 1 városban a mérsékelt kategóriába esik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában