Helyi közélet

2023.12.15. 08:40

Ahol segítséget nyújtanak krízishelyzetben

Anyagi nehézségek, lakhatási gondok, egészségi problémák bárki esetében felmerülhetnek. Szentes önkormányzati fenntartású intézményei gondoskodnak a segítségnyújtásról, az alábbiakban áttekintést adunk, hova kell fordulni, ha baj van.

Darók József

A családsegítő központban családok átmeneti otthona is működik. Fotó: Darók József

A szociális háló az elmúlt több mint három évtizedben kiépült és megerősödött, az ellátás minden területén készek segítséget nyújtani a szakemberek. A település bebizonyította, hogy az ellátórendszere erős, minden érintettnek lehetőségei szerint igyekeztek segíteni az erre a célra létrehozott intézmények

 – olvasható az önkormányzat tájékoztató jellegű Szociális kisokos nevű kiadványában.

Bárki kerülhet bajba

Azonban a téli időszakban számos probléma merülhet fel – kihűlés, egészségi problémák, idős, beteg emberek elmagányosodása, lakhatási problémák, anyagi nehézségek –, amelyek kapcsán szintén segítségre lehet szükség. Ilyen esetekben azt kéri az önkormányzat, a lakosság jelezze problémáját a megfelelő intézménynek.

A Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Szociális Irodája az anyagi nehézségek orvoslásához nyújt szociálisan adható támogatásokat. Olyan esetekben, amikor élelmiszerre, ruhaneműre, tüzelőre vagy előre nem tervezhető nagyobb kiadás miatt, például tűzeset, kórházi ápolás, munkanélküliség, elemi kár miatt anyagi segítségre szükség, rendkívüli települési támogatás igényelhető. Gyógyszerek kiváltásához, temetési költségek kifizetéséhez is lehet segítséget igényelni, és a rezsi kifizetéséhez lakásfenntartási támogatást. A szociális irodát a Kossuth tér 6. szám alatt lehet felkeresni, vagy a 63/510-323-as számot lehet tárcsázni.

Gyermeken és időseken is segítenek

A Szentesi Családsegítő Központ az Ady Endre utca 10. szám alatt gyermekjóléti szolgálattal, tanyagondnoki szolgálattal, gyermekek, illetve családok átmeneti otthonával a gyermekek védelmét, jólétét és a felnőttek általános segítését biztosítja szolgáltatásaival. Kérhető pszichológiai és jogi tanácsadás, valamint népkonyha is üzemel, egy tál ingyenes meleg étellel. A szolgálat a 63/561-510-es számon érhető el éjszakai krízis esetén pedig a 70/634 5969-es telefonszámot kell hívni. Szentes Város Gondozási Központja a Horváth Mihály utca 10. szám alatt található központjával idősek étkeztetésével, idősek nappali ellátásával, házi segítségnyújtással foglalkozik. A 63/312-352, a 30/629-7010 és a 30/538-9844-es számok valamelyikén lehet elérni a központot. A Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban pedig az idősek ápolása, gondozása bentlakásos intézményi keretek között történik a Kováts Károly utca 3. szám alatt. Az otthon a 63/850-020 és a 70/942-6883-as telefonszámokon érhető el.

Az utcáról fedél alá

A Hajléktalan Segítő Központban hajléktalanok ellátása működik, népkonyha üzemel a Rákóczi Ferenc utca 183.  szám alatt alatt, a 70/429-8302-es mobilszámon érhetőek el. A nappali melegedő elsősorban a hajléktalan személyek nappali tartózkodására szolgál, az éjjeli menedékhely ingyenesen 18 órától reggel 8-ig vehető igénybe, az átmeneti szállás térítésköteles, és a nap 24 órájában nyitva áll.

További fontos telefonszámok:

Katasztrófavédelem: 63/561-041

Polgárőrség: 30/678-42-31

Egységes ügyeleti telefonszám: 1830

Mentők vészhelyzeti telefonszáma: 112

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában