Olyan utakat aszfaltoztak újra, amelyek alapjával nem voltak problémák, nem süllyedtek, nem repedtek

2023.12.27. 16:40

Benkő Zsolt: Felháborító, hogy előkészítés nélkül terítették a kopóréteget

Kovács Erika

A Bordás utcát is felújíttatta az önkormányzat. A lakosság a minőséggel nem teljesen elégedett. Fotó: Kovács Erika

Vásárhely decemberi rendes közgyűlésén a városi fejlesztésekről, ezen belül az útépítésekről is szó esett, például hat utca újraaszfaltozásáról és a Bordás utca felújításáról. Benkő Zsolt kifogásolta, hogy az útalap megerősítése és szegély készítése nélkül csak ráhúzták az utakra az aszfaltot, hogy legyen mit felmutatni a jövő évi választáson.

Hódmezővásárhely

Kovács Erika

Nem mindegy, hogy az útfelújítások milyen műszaki tartalommal, milyen minőségben készülnek el. Értem, hogy közeledik a helyhatósági választás és gyorsan kell útfelújításokat végezni, de amikor úgy történnek a munkálatok, hogy nem erősítik meg az útalapot, nem marják le az aszfaltot, nem történik megtámasztás, amely megakadályozná a szétcsúszást, az felháborító 

– mondta Benkő Zsolt, a Fidesz képviselője. Szerinte annak semmi értelme, hogy kirohannak egy útszakaszra, és minden előkészítés nélkül ráhúznak egy koptatóréteget, majd odaállnak szalagot vágni és kipipálják, hogy „el van végezve” a munka.

 Néhány év múlva ezek az útszakaszok szétcsúsznak, kátyúsodnak, mert nincsenek megtámasztva

 – mondta Benkő Zsolt. Szerinte az építési költségek ilyen szintű emelkedése mellett még inkább elvárható lenne, hogy odafigyelve újítsák fel ezeket az útszakaszokat.

Márki-Zay Péter azt válaszolta, a Bordás utcai útfelújításkor szegélyt is készítettek, ahol lehetett. Elismerte, a Búza utcában többen kifogásolták, hogy a korábbi aszfaltra húztak rá még egy réteget, ami azelőtt is magas volt, így még inkább az lett.

Ha teljesen lemarták volna, az gyengítette volna az utat. Ezt elmagyaráztuk az ott lakóknak is

 – emelte ki a polgármester.

Az önkormányzat illetékes osztályának válaszából pedig furcsa módon az derült ki, a hat felújított utca közé olyan utakat választottak, amelyeknek az alapjával nem voltak problémák, nem süllyedtek, nem repedtek tovább és friss repedésekkel sem rendelkeztek. Az összes felújításra váró utca közül hat volt ilyen, ami az említett paramétereknek megfelelt.

Azoknál az utcáknál, ahol látszik a burkolaton, hogy nagy repedések vannak, hálós repedések, teherbírási problémák, ezt a technológiát nem lehet alkalmazni. A kiválasztott utcáknál nem lesznek minőségi problémák.

– hangzott el a közgyűlésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában