Évi 3000 tonna e-hulladékot dolgoznak fel a megváltozott munkaképességű vásárhelyi dolgozók

2023.12.06. 13:15

Együttműködési megállapodást kötött a SZEFO Zrt. és a MOHU Zrt. - Galéria

Együttműködési megállapodást írt alá a SZEFO Zrt. és a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. szerdán Hódmezővásárhelyen. A projekt kettős társadalmi hatással bír, hozzájárul a megváltozott munkaképességűek foglalkozási rehabilitációjához és a fenntarthatóbb jövőhöz is. A Szeged-Csanádi Egyházmegye tulajdonában álló SZEFO Zrt. idén 70 éves.

Kovács Erika

A SZEFO Zrt. hódmezővásárhelyi telephelyen 130-an dolgoznak. Fotó: Kovács Erika

Az ünnepségen Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök elmondta, a SZEFO egyházi átvétele és a MOHU-val aláírt együttműködés hozzájárul az egyházmegye küldetésének megerősítéséhez, hiszen a hátrányos helyzetű emberek érdekeit szolgálja. A mintegy 900 fős dél-alföldi vállalat alkalmazottjainak kétharmada megváltozott munkaképességű, közülük 130-an a társaság hódmezővásárhelyi fióktelepén dolgoznak. Első körben számukra biztosít új lehetőséget az a MOHU-val kötött megállapodás. A dolgozók az elektronikai hulladékok kézi bontásában vesznek részt, ezzel is támogatva a hazai újrahasznosítási arány növekedését.

Pethő Zsolt, a hulladékgazdálkodási társaság vezérigazgatója kiemelte, céljuk, hogy a hulladék mind nagyobb része hasznosuljon értékes alapanyagként és energiaforrásként, ezáltal elősegítve a fenntarthatósági célok elérését. Beszélt arról is, hogy a hódmezővásárhelyi üzem bekapcsolódása az elektronikai hulladékok feldolgozásába egy nagyobb ívű együttműködés első lépése, a jövőben további több száz megváltozott munkaképességű alkalmazott kapcsolódhat be a folyamatba.

 

A SZEFO Zrt. társadalmi felelősségvállalásának legfontosabb eleme, hogy a fogyatékossággal élő embertársaink számára minőségi munkalehetőséget, ezzel együtt esélyt adjunk a stabil egzisztencia, a kiegyensúlyozott életkörülmények megteremtésére. Ehhez ad további segítséget a MOHU-val kialakított partnerség

 – mondta Kiss Sándor Csaba, a szegedi cég vezérigazgatója.

Magyarországon évente közel 100 ezer tonna elektronikai hulladék képződik, amelynek mintegy 20 százaléka alkalmas a kézi bontással történő újrahasznosításra, a bennük található kritikus nyersanyagok kinyerésére. A SZEFO Zrt. és a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. társulásának köszönhetően a dél-alföldi vállalat hódmezővásárhelyi fióktelepén évi 3000 tonna e-hulladék feldolgozására nyílik lehetőség.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában