A Tisza mellől a Dunára távozott az Alabárdosnak díjakat begyűjtő fiatalember

2023.12.01. 18:10

Elhagyta Szegedet a kiváló séf

Új séfje van az Alabárdosnak. Tóth Pál, akit az ország egyik legtehetségesebb fiatal szakácsának tartanak, egy luxushajón folytatja a Dunán. Arról, hogy mi az oka annak, hogy a Dunára cserélte a Tiszát sem ő, sem az Alabárdos tulajdonosa nem kívánt nyilatkozni.

Arany T. János

Tóth Pál, az Alabárdos korábbi séfje üstökösként tűnt fel a szegedi gasztronómia egén. Jött, látott és győzött, most pedig – ellentétben érkezésével – észrevétlenül távozott. Archív Fotó: Karnok Csaba

„Tóth Pál a legjobb, ami évek óta történt az Alabárdossal” – írta a Dining Guide 2021 októberében. 

A Gourmet Riporter 2021 novemberi beszámolója szerint pedig „Kincs a Dél-Alföld szívében. A szegedi Alabárdosban nem lehet „rosszul” választani, a séf ugyanis igazi elkötelezettje szakmájának.” Tóth Pál üstökösként tűnt fel a szegedi gasztronómia egén. Jött, látott és győzött, most pedig – ellentétben érkezésével – észrevétlenül távozott.

Külön utakon folytatják

Legutóbb Vajda Pierre gasztroesztéta, ételkritikus írt róla „A Tisza mellől elcsábított séf levese még a szerelmi bánatot is gyógyítja” című cikkében. Ebben kiderül, ami szakmai körökben már régóta ismert tény, a fiatal séf elhagyta az Alabárdost és egy elsőre rizikósnak tűnő vállalkozásra mondott igent: étterem helyett egy rendezvényhajó séfjeként hódítaná meg Budapestet és a Dunát. – Semmi különös oka nincs, de nem szeretnék erről beszélni. Budapesten kaptam lehetőséget – válaszolta érdeklődésünkre szűkszavúan Tóth Pál. Nem volt bőbeszédű a másik fél sem: Asiamah Helena, az Alabárdos tulajdonosa azt mondta, nem szeretné, ha találgatásokba kezdenénk, annyi a lényeg, hogy külön utakon folytatják tovább és a sous chef lépett előre, ő lett a séf Tóth helyett.

A Michelin-tányér

2021 januárban írta meg lapunk, hogy két szegedi vendéglátóhely is esélyes a következő, 2022-Michelin-kalauz elismerésére. Az egyik legfrissebb szimbólum, amelyet 2017-ben vezettek be, a Michelin-tányér, amely azt jelzi, hogy az étterem jó és minőségi ételeket szolgál fel. A Michelin-tányérral jelölt ajánlásra esélyes vidéki éttermek között a Tóth Pál konyhafőnök vezette Alabárdos mellett a Katkó Krisztina által vitt hely, az Alkimista Kulináris Műhely szerepelt. Mindkét szegedi étterem megkapta a Michelin-tányér-ajánlást.

Számíthatnak a látogatásra

A Michelin hivatalos oldalán egy Michelin-ellenőr válaszol az elismeréssel kapcsolatos kérdésekre. Ez az egyik: ha egy séf elmegy az étteremből, ami a csillagot kapta, automatikusan elveszti a hely az értékelést? A válasz: nem feltétlenül, mivel a Michelin-csillagot maga az étterem kapja, nem pedig a séf. Ilyen esetben az éttermek gyakran a hasonló tehetséggel rendelkező sous chef-et léptetik elő, mások más éttermek tehetséges séfeit csábítják át magukhoz az utánpótlás érdekében. Ilyenkor csak visszalátogatunk, megnézzük, hogy mi változott és hogy a konyha ugyanazt a színvonalat hozza-e, mint korábban.

1967. július 1-én nyílt meg

Az Oskola utca két öreg házának földszintjén rendezte be a Hungária Szálloda és Étterem Vállalat Szeged legújabb, legelegánsabb vendéglőjét – erről számolt a Délmagyarország 1967. június 13-án, kedden. Az étterem 1967. július 1-én nyílt meg. Az Alabárdos számos tulajdonosváltáson ment át, de a hely mindig is első osztályú étteremként működött.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában