A tetőzés miatt a szakemberek felkészülnek a Huszár Mátyás rakpart esetleges lezárására

2023.12.31. 11:01

Hétfőn érheti el a rakpartot a Tisza

Arany T. János

Fotó: Kuklis István

Mint megírtuk, december 31-én és január 1-jén tetőzhet a Tisza Szegednél. 

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság előrejelzése szerint a Tiszán levonuló árhullám a szegedi alsó rakpart szintjét, az 560 centimétert megközelítő vízszinten tetőzhet a következő napokban. A tetőzés miatt a szakemberek felkészülnek a Huszár Mátyás rakpart esetleges lezárására, amiről 24 órával előre tájékoztatják majd a lakosságot. December 30-ától, vagyis szombat reggel 9 órától már tilos megállni a rakparton.

A Tiszán a hét közepére érkezett árhullám jelenleg Tokaj térségében tetőzik pár centiméterrel az első fokozat alatt – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel. A legfrissebb előrejelzések szerint első fok körüli vagy a fölötti tetőzés várható a Tiszapalkonya–Szolnok szakaszon.

A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson érkező kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél az év utolsó és a jövő év első napján megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 centiméter). A következő napokban a Tiszán és mellékfolyóin az árhullámok fokozatosan levonulnak, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepén, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás, ekkor a vízállások a Bodrogon az első fokozat fölé emelkedhetnek, áll az OVF közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában