Helyi közélet

2023.12.10. 21:35

Immár tanterem viseli Karikó Katalin nevét

Tantermet neveztek el, valamint fát ültettek Kisújszálláson az alföldi városban felnőtt Karikó Katalin tiszteletére. Magyarország első női Nobel-díjasa vasárnap magyar idő szerint 16 órakor veszi át kitüntetését Stockholmban.

Delmagyar.hu

Forrás: index.hu

Egykori diákjáról, Karikó Katalinról nevezte el biológia-tantermét a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium. Az alföldi városban faültetéssel is tisztelegtek Magyarország első női Nobel-díjasának életműve előtt.

„Egész héten a Nobel-díj lázában égtünk. Kiállítással, tematikus sétákkal, előadásokkal készültünk, pályázatokat hirdettünk, hogy minden diákunk tisztában legyen a Nobel-díj tudományos rangjával, és megismerje iskolánk büszkeségét, az intézményben 1973-ban érettségizett Karikó Katalin munkásságát, tudományos eredményeit. Azzal is tisztelgünk egykori kiváló diákunk tudományos tevékenysége előtt, hogy biológiai szaktantermünket róla nevezzük el, fejet hajtva eredményei, de Kisújszállás és egykori iskolája iránt megtapasztalt határtalan szeretete és a tudományos kutatás iránti alázata előtt” – mondta a pénteki eseményen Tóth József főigazgató.

A rendhagyó péntek reggeli biológiaórán Karikó Katalin egykori középiskolai tanára, Tóth Albert is beszédet mondott.

Minden itt, ebben a teremben kezdődött. Innen vitte magával a tudományos érdeklődését, de nemcsak azt, hanem a hagyományos emberi értékeket is, amelyek nélkül nem juthatott volna el idáig. Kitartása, szorgalma már akkor szembetűnő volt. Mindent elárul róla, hogy példaképe nem az akkoriban már Nobel-díjas Szentgyörgyi Albert volt, hanem az a Selye János, akit bár többször is jelöltek, de sohasem kapta meg ezt a rangos kitüntetést. Bár a padok már nem a régiek, és egykori kiváló tanítványom érthető okok miatt nem lehet most itt, de ebben a teremben szétnézve boldogan megállapíthatom, hogy Karikó Kati szelleme, személyisége jelen van, mindig is itt volt és mindig itt is lesz köztünk

– fogalmazott az iskola diákjainak tartott rövid előadásában Tóth Albert.

A városban nem csak az egykori alma materben emlékeztek meg Karikó Katalinról. A városi könyvtár melletti parkban fát ültettek a tiszteletére.

„Kisújszálláson immár egy frissen ültetett hársfa áll a tudomány tiszteletére. Nobel-díjas díszpolgárunk, Karikó Katalin munkássága által ihletve kapott az új fa – remélhetőleg hosszú időre – otthont a legméltóbb helyen, a városi Arany János Könyvtár előtt, hogy emlékeztessen mindenkit a tudomány művelésének, de ezen is túlmutatva a természeti környezet, a föld és az élet megóvásának, ápolásának fontosságára” – mondta Kovács Tibor, a város alpolgármestere, aki maga is társadalom-földrajzos kutató.

A Kisújszálláson felnőtt és érettségizett Karikó Katalin Magyarország első női Nobel-díjasa, kitüntetését vasárnap magyar idő szerint 16 órakor veszi át Stockholmban.

Olvasható az Index oldalán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában