Csak egy százassal, de drágább lesz a tömegközlekedés, mint Budapesten

2023.12.09. 07:00

Januártól majdnem tízezer forint lesz a bérlet Szegeden

Január elsejétől ismét emel a közösségi közlekedés árain a város. Az általános havi bérlet majdnem 10 ezer forint lesz. Az áremelést azzal indokolták, hogy az elszabaduló infláció mellett a város az állami hozzájárulást már meg sem kapja, a járvány hatására pedig csökkent az utasszám és változtak a közlekedési szokások is.

Arany T. János

Január elsejétől a szegedi közösségi közlekedésért is többet kell fizetni. Egy általános havi bérlet 8800 helyett 9600 forintba kerül majd. Fotó: Török János

Közel ezer forinttal kerül majd többe néhány hét múlva, január elsejétől egy általános havi bérlet: 8800 helyett 9600 forintot kell majd fizetni. Mint arról a szegeder.hu beszámolt, Szegeden évekig nem változott a közösségi közlekedés díjszabása, de tavaly szeptembertől három lépcsőben növelik az árakat.

Szegeden kiugróan drága

A szegeder.hu remek táblázatokat készített az összes szegedi díjtermék árának alakulásáról, a tavalyi és a mostani áremelésekről is, amelyekből kiderül, hogy 2015 óta többségükben 30–50 százalék között emelkedtek. A viteldíjak alapján a többi vidéki városhoz képest Szegeden kiugróan drága a kedvezményes bérlet. AZ SZKT viszont úgy látja, hogy Miskolchoz és Debrecenhez képest a szegedi tarifák nem tekinthetők sokkal drágábbnak. Viszont a turisták körében népszerű 24 és 72 órás szegedi jegyek a legolcsóbbak között vannak, a jegyek esetében pedig Miskolc számít a legdrágábbnak jelenleg, de Debrecen is felülmúlja majd a május elsejei emeléssel Szegedet sok tekintetben.

Lépcsőzetesen emelték

Szegeden két év alatt majdnem duplájára, 4-ről 7,3 milliárd forintra emelkedett a tömegközlekedés finanszírozási igénye, ezért a szegedi parkolási díjak mellett a menetjegyek és egyéb közösségi közlekedési díjtermékek árát is lépcsőzetesen emelik. Utóbbinál nem csak idén voltak emelések, 2024. január 1-től ismét növekednek a jegy- és bérletárak.

Az elővételben váltott jegy Szegeden 2024. január 1-től 470, Budapesten 350, Debrecenben 460, Miskolcon 430 forint. A teljes árú havi bérlet Szegeden 9600, a fővárosban 9500, Debrecenben 8650 (elektronikusan 8350), Miskolcon pedig 9400 forint.

Árak és szolgáltatások

Az árak viszont nem arányosak a szolgáltatással, és amíg a főváros 12 milliárdos támogatást kap, a vidéki városok szinte semmit. Az áremelést azzal indokolták, hogy az elszabaduló infláció mellett a város a nyugdíjas- és diákkedvezményeket érintő állami hozzájárulást már meg sem kapja, ráadásul a járvány hatására csökkent az utasszám és változtak a közlekedési szokások is.

Parkolni is drága

A szegedi közösségi közlekedést és a parkolást átformáló rendeletet még a tavaly július 4-ei közgyűlésen nyújtották be. Más városokkal összehasonlítva Szeged legdrágább, zöld parkolási zónáját, ahol 600 forint egy óra, kiderül, hogy a szegedi belvárosban a budapestivel megegyező drágaság van. A fővárosban még tavaly egy júliusi közgyűlésen döntöttek arról, hogy szeptembertől az „A” zónában 600 forintba kerül óránként a parkolás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában