Szegedi hírek

2023.12.10. 07:00

Legóvilág: vasút vezet Rómától a mohikánokig

Repülőtér, vidámpark, szafari, sőt az ókori Róma is megtekinthető legóépítmény formájában Szegeden, a Posta palotában. Egy kiskunhalasi főállású legóépítő alkotásait állították ki, amelyek közül mindegyik teljesen egyedi, azaz nem készletből összerakott.

Timár Kriszta

Százezernyi legókocka felhasználásával épültek a kiállítás jelenetei. Fotó: Török János

A kiskunhalasi Falusi Zoltán 2019 óta főállású legóépítő. A férfi gyermekkora óta imádja ezt a kreatív játékot, egyedi alkotásaiból immár 10 éve rendez kiállításokat. Műveit szombat óta Szegeden, a Posta Palotában lehet látni, és bár maga sem tudja, hány kocka felhasználásával készültek a különböző jelenetek, az biztos, hogy százezres nagyságrendről beszélhetünk.

Fotó: torokjanosphoto.hu

– Ezek egyike sem gyári készletből épült, mindent én alkottam 

– mesélte büszkén. Kreativitása olyannyira nem ismer határokat, hogy nem egyszer fordítva építi be a kockákat, illetve pontos matematikai számításokkal olyan formákat is képes alkotni, amelyeket elvileg nem lehetne. Így készült például kör alakú irodaház is legócikkelyekből, amelyekből 329 fokos építményt tudott összerakni. – Az illesztési hézagokat beleszámítva ez pont egy kört adott ki – mosolygott. Hasonló módszerrel rakta össze a római kép amfiteátrumát is, de feliratokat, matricákat is egyedileg gyárt alkotásaira. Hogy türelme mennyire nem ismer határokat, azt jól mutatja, hogy például a repülőtérnek csak az alapját képező padlóburkolata több mint 10 ezer kis elemből van kirakva.

A témák között van emellett vidámpark, vasútállomás, szafari, mohikánok és Star Wars is, mindegyikben több mozgó elem is szórakoztatja a nézőket. A kiállítás látogatói rengeteg ötletet meríthetnek az egyedi építésekhez. Falusi Zoltán is bevallotta: ő maga is sokat tanul másoktól. Hozzátette, minden képben van több geg is, ezeket is érdemes megkeresni.

A kiállítást a mostani és a következő hétvégén is lehet látogatni, hét közben elsősorban csoportokat fogad. Az építő pedig végig a helyszínen van, így bárki kérdezhet tőle vagy kérhet tanácsot, ha elakadt otthon az építéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában