Csongrád-Csanád vármegye

2023.12.20. 21:30

Megpihentek az éjjeli ragadozók

Tábori Szilvia

Fotó: Török János

Ha sebtében, különösebb gondolkodás nélkül fel kellene sorolniuk néhány dél-alföldi jellegzetességet, mi jutna először eszükbe? Fogadjunk, hogy sokaknál a pálinka. Vagy csak beszéljek a magam nevében? Szoktam mondani, hogy több évtizednyi budapesti, és jóval rövidebb svédországi tartózkodásom idején összesen találkoztam annyi vendégváró szívmelegítő kupicával, mint az elmúlt néhány itthon töltött évben. Még a nagymamám is úgy fejezte ki hazatérésem feletti örömét, hogy rám bízta a kredenc zárható alsó ajtajának kulcsát. Mert hát ott lapult a házi vegyigyümi, jobb, ha tudok róla. De tegyük félre a (félig sem) tréfát. 

Fotó: Török János

Más típusú, ám szemetgyönyörködtető alföldi jellegzetesség például, hogy a szántóföldekről a hideg hónapokra a települések védett helyeire húzódnak be az erdei fülesbaglyok. Néhol egész népes kolónia telel. Egy részük magánterületen, zárt kertekbe húzódik; szeretik a védett, szélcsendes helyeket, ahol lehetőleg kevés a mozgás. Hódmezővásárhelyi tradicionális telelő helyeik egyike a Városháza melletti galéria udvara. A közeli épület felújítás miatt már az előző téli számlálásnál is valamivel kisebb kolóniát, mintegy harminc egyedet találtak ott  természetvédők. Nagyjából ennyi fülesbagoly üldögél most is megszokott helyén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában