Tavasszal indul a következő KFOR váltás

2023.12.20. 16:08

Szimulált, de elég ádáz harc dúlt a vásárhelyi laktanyában - Galéria

Folytatódik a magyar honvédség balkáni szerepvállalása: az MH KFOR 30. váltása szerda délelőtt zárógyakorlatot tartott a vásárhelyi laktanyában. Tömegoszlatást szimuláltak, annak minden harci elemével.

Tábori Szilvia

Tömeget oszlattak a missziós katonák. Fotó: Buday Dániel

A stresszkezelés, az átfogó pszichológiai felkészítés is a három hónapos kiképzés fontos része, hiszen a jövő tavasszal koszovói misszióba induló katonáknak sem elegendő a megfelelő technikai tudás. Ahogy korábbi zárógyakorlatokon már megtudtuk: a katonáknak lelkileg is fel kell készülniük a tömegoszlatásra. A feladat nehéz, hiszen össze kell dolgozniuk, nem veszíthetik el az önkontrollt, mindvégig a parancshoz és az eljárásrendhez igazodva kell viselkedniük. A tanultakat úgy tesztelik, hogy lényegében egy valósnak tűnő tömegoszlatást szimulálnak a zárógyakorlaton, a vásárhelyi laktanya területén. Mint eddig, úgy ezúttal is egymásnak feszült a két fél, a katonák és a támadást imitáló látszólagos civil sereg. 

Szent-Imrey Dávid őrnagy, az MH KFOR Kontingens 30. váltásának kijelölt parancsnoka a helyszínen úgy fogalmazott: a zárógyakorlaton azt ellenőrzik, hogy a katonák felkészültek-e a szolgálatteljesítésre a műveleti területen; a valóságot megközelítő helyzetben alkalmazni tudják-e a szükséges tudásukat. Az őrnagy hasznosnak és megnyugtatónak értékelte a zárógyakorlatot. Mint mondta, ilyenkor előjönnek olyan esetleges hibák is, amelyekből tanulhatnak, ezzel erősítve a felkészülést a missziós feladat előtt. 

Koszovó Európa legfiatalabb állama, területének birtoklásáért közel 150 éve zajlik katonai-politikai torzsalkodás a régióban. A koszovói konfliktus 1981-ben kiújult és azóta minden évtizedben új dimenziót kapott. Eszkalációjának csúcsa a Koszovói Felszabadítási Hadsereg gerillaháborúja és a NATO 1999-es beavatkozása volt, amely közvetlenül megelőzte a KFOR békefenntartó misszió telepítését.

Idén májusban magyar katonák is részt vettek a koszovói tömegoszlatásban Zvecan település polgármesteri hivatalánál, ahol a korábbi választás eredmény miatt vonultak utcára tüntetők. Az összecsapásban több nemzet katonái is megsérültek; 12 magyar katonát repülővel hoztak haza Magyarországra. 

Nemzetközi kötelékben, olasz-amerikai parancsnokság alatt vetették be Koszovóban a magyar manőverszázadot. Az incidens sokáig tartott és rendkívül erőteljes volt, amelyben a magyar katonák sérüléseik ellenére is bátran helyt álltak. Többen közülük – akik erre képesek voltak – visszatértek a manőver század kötelékébe, hogy továbbra is el tudják látni feladataikat

 – idézte akkor a honvedelem.hu Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában