Belvíz nálunk még nincs, csak a talaj felső 50 centimétere telítődött, lejjebb szinte száraz

2023.12.19. 07:00

Több mint 100 milliméter csapadék hullott az elmúlt két hónapban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentése szerint az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt Magyarország egy részén már telítődött a talajok felső rétege és egyre növekszik a belvizes területek aránya is. A Dél-Alföld jelentős területén még mindig alatta marad a sokéves átlagnak az idén lehullott csapadék, ráadásul az elmúlt évek aszálya miatt is van még mit pótolni.

Kovács Erika

Még nincs belvíz Csongrád-Csanád vármegyében, a talaj még befogadja az esőt. Képünk illusztráció: Kállai Márton

A következő napokban nem várható csapadék, de az elmúlt hetekben szinte naponta esett. Van, ahol már belvízről beszélnek az országban, a mi vidékünkön a szikes gyepek kivételével nincsenek magas vízállások.

Vannak már belvizes területek

Az ország nagy részén már telítődött a talajok felső egy méteres rétege, a belvízzel elöntött területek nagysága pedig egyre nő – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. December 9-től a déli országrészben 30-50 milliméter közötti csapadék hullott. Az elmúlt 30 nap esőmennyisége nagy területen meghaladja a 100 millimétert, a 90 napos mennyiség pedig a 200 millimétert, ami országszerte jelentősen több a sokéves átlagnál – áll az OMSZ értékelésében.

Vásárhely még átlag alatti

Hódmezővásárhely és Szentes térségében is jelentős csapadék hullott az elmúlt hetekben, de az éves mennyiség még mindig alatta marad az elvárt átlagnak. Itt nincs belvíz, csak a szikes gyepek kerültek víz alá.

Hallottam róla magam is, hogy vannak területek, ahol a belvíz már gondokat jelent, de nálunk, itt Csongrád-Csanád és Békés vármegye környékén még nincs probléma a néhány nap leforgása alatt lehullott csapadékmennyiségből 

– mondta Szabó Lajos, a Hódagro Zrt. vezérigazgatója. A területükön idén 500 és 550 milliméter csapadékot mértek, de van olyan üzemegységük is, ahol alatta marad az 500 milliméternek. Az elvárt éves csapadékmennyiség 600-700 milliméter között lenne. 

Az előző év ugyanezen időszakában sokkal rosszabb volt a helyzet, a 400-at sem érte el 

– fogalmazott a vezérigazgató. Szabó Lajos arról is beszélt, hogy a talaj felső rétege nagyjából 50 centis szakaszon nedves, ami messze nem éri el a talajvízszintet. A Hód-Agro Zrt. ősszel repcét, borsót és kalászosokat vetett, körülbelül 2000 hektáron.

Most a pockok pusztítanak

Kovács György, a szentesi Árpád-Agrár Zrt. növénytermesztési és állattenyésztési igazgatója kiemelte, tavaly 339 milliméter eső esett egész évben, ami rendkívül kevés volt. Ezt a mennyiséget viszont idén már októberben elérték. Jelenleg, december közepéig 477 milliméternél tartanak, mert novemberben és decemberben 130-140 milliméter csapadékot kaptak. Ez a mennyiség ugyan jóval több, mint az előző évi, de még így is alatta marad az elvártnak. 

A talaj felső 50 centiméteres rétege vízkapacitás szempontjából telített, alatta, ugyancsak 50 centiméteren csak 40-50 százalékos. Az őszi vetéseknek jót tett a csapadék, mivel nem volt nagyon hideg sem, ezért fejlődtek a növények. A gond az, hogy sajnos az esőzések nem „mosták ki” a mezei pockokat. Az invázió minden erőfeszítésünk ellenére is tart még. Az eső miatt bokrosodó vetésnek a pockok is örülnek és eszik a káposztarepcét, a búzát, illetve az árpát is. Hatalmas károkat okoznak nemcsak nekünk, hanem minden gazdának

 – hívta fel a figyelmet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában