Helyi közélet

2023.12.26. 14:02

Tűzoltó hivatása és a rögbi kitölti az életét

December 1-jétől Ménesi Zoltán tűzoltó alezredest nevezték ki a Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének, aki lapunknak elmesélte, hogy milyen tervekkel érkezett, és felidézte, hogy emlékezetes katasztrófáknál látott el szolgálatot. Hivatása mellett a másik szerelem, a rögbi tölti ki eseménydús mindennapjait.

Darók József

Az új szentesi tűzoltóparancsnok másik élete, a rögbi is jelen van az irodájában. Fotó: Darók József

Műszaki érdeklődésű lévén gépészmérnöki diplomát szerzett, csaknem három évig a szakmájában dolgozott, majd elküldte önéletrajzát a katasztrófavédelmi igazgatósághoz, ahol először 2005-ben közalkalmazottként, üzemeltetési főelőadóként helyezkedett el.

Katasztrófák és tapasztalatok

Ekkor már egyre jobban kezdett megfertőzni a tűzoltó hivatás. Rögtön azután, hogy hivatásos lettem, az első nagyobb kihívással találkoztam a 2006-os tiszai árvíznél. Éppen ebben a térségbe vezényeltek, a Tisza bal partján koordináltuk a védekezést. Majd jött 2010, az életemben és a pályafutásomban is meghatározó időszak, hiszen teljesen új szakterületeken kaptam lehetőséget a bizonyításra. A borsodi árvíznél kárfelmérői feladatokat láttam el, illetve a beavatkozói munkát irányítottam, pont a szentesi, illetve a szegedi tűzoltó kollégákkal

 – idézte fel emlékeit. A vörösiszap-katasztrófa miatt közel egy évre kivezényelték Devecserbe, az újjáépítési kormányzati koordinációs központba. 

A katasztrófa után ez egy nagyon szép feladat volt, hiszen közel 200 otthon felépítésénél, majd átadásánál lehettem ott, valamint a kártalanítást irányítottuk

 – emelte ki Ménesi Zoltán. 

2012-ben a katasztrófavédelem rendszere átalakult, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen polgári védelmi felügyelői feladatokat látott el, a lakosságvédelem, a lakosságfelkészítés, az önkormányzatokkal való kapcsolattartás tartozott a fő munkakörébe, illetve az önkéntesek képzését is megvalósíthatta, eredményes időszakra tekint vissza. Közben fejlesztette tudását, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen mesterszakon diplomázott.

Fotó: DM

Elérkeztünk idén december 1-jéhez, amikor Krám István ezredes helyébe lépett a Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen, ahová Szegedről jár át. 

Ez nagyon megtisztelő, egyben szép feladat, ha már csak a helyi tűzoltó hagyományokat nézzük, egy nagyon magas szakmai színvonalú csapatot vehettem át. Ez a célkitűzés a továbbiakban is, és az ifjúság felkészítését kiélezettebben folytatnám. Tervben vannak már programok, projektek iskolákkal. Természetesen a napi feladatokban a legfontosabb a segítségnyújtás az embereknek, ezt a hivatásos tűzoltóink kiválóan végzik 

– mondta a parancsnok. 

Megható emlékek

Klasszikus értelemben vonulós tűzoltó csak rövid ideig voltam, de a munkám során több kiemelt káreseménynél is teljesítettem szolgálatot, mindig a megmentett értékek a legfontosabbak

 – mondta Ménesi Zoltán, és felidézte egy megható, tavalyelőtti emlékét. 

Egy kétgyermekes családnak leégett a lakása, vele az ajándékok, ruhák, minden odaveszett, pont karácsony előtt két nappal, és akkor a tűzoltó kollégáimnak a csapategysége megmutatta, hogy ez több mint munka, ez hivatás: még a szabadnapon lévő tűzoltók is hoztak ajándékokat, és karácsonyra sikerült, ha nem is pótolni mindent, de széppé tenni a család ünnepét. Több ilyen eset is volt a pályafutásom során, valamiért nagy részük a karácsonyhoz, húsvéthoz kötődött 

– emlékezett vissza a vezető, aki a Magyar Vöröskereszt szegedi szervezetével is dolgozik a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

A rögbitől sem szakadt el

A tűzoltók rekreációját is segítette előző munkahelyén, hiszen a legfontosabb dolog a kollégák felkészítése, akik a fél életüket a laktanyában töltik. A saját életében mi jelenti a rekreációt? 

Ahogyan 2005 óta hivatásként élem meg a munkám, hasonlóképpen történt 1993-ban, amikor találkoztam a rögbivel Szegeden, onnantól kezdve a sportág és a Szegedi Gorillák az életem részévé váltak, hosszú ideig játékosként, pár évig utánpótlásedzőként voltam a csapat mellett. Most már az egyesület vezetői körében vannak feladataim. Jó látni, hogy a fiatalok, akikkel még 12 éves korukban foglalkoztam, már magyar bajnokok, ez visszaadja a befektetett energiát. Szentes volt a nagy riválisunk, amikor még játszottam

 – jegyezte meg mosolyogva a kirendeltségvezető, aki sokrétű feladatait Szegedről útban munkahelyére, illetve hazafelé szokta átgondolni, megtervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában