Helyi közélet

2023.12.15. 14:00

Újabb emléktáblát kap Makón Tóth Ferenc

A képviselők szerdai testületi ülésén a város hozzájárulását adták ahhoz, hogy a József Attila Múzeum és Könyvtár emléktáblát helyezhessen el Tóth Ferenc helytörténész, múzeumigazgató születésének 96. évfordulójára, január 4-ére szülőházára. A tábla a Nagycsillag utcai épület homlokzatára kerül.

Szabó Imre

Tóth Ferencnek, a József Attila Múzeum elhunyt igazgatójának Makón már van egy emléktáblája: egykori munkahelye homlokzatán. Tiszteletére, születésnapján eddig mindig ott rendeztek csendes megemlékezést. Hamarosan újabbat avatnak, méghozzá egy hatvanszor negyven centiméteres méretűt, a Nagycsillag és a Justh Gyula sarkán lévő szülői ház Nagycsillag utcai oldalán.

A néhai direktor, helytörténész tanulmányait szülővárosában, Makón kezdte. 1947-ben érettségizett az akkor Csanád vezér, ma József Attila nevét viselő gimnáziumban – ennek később tanára is volt. 1976-ban doktorált a József Attila Tudományegyetem bölcsészkarán; doktori disszertációját Makó népi építészetéről írta. A József Attila Múzeum igazgatójává 1964-ben nevezték ki. Munkássága alatt megnyílt az irodalmi kiállítóhely, az Espersit ház, felépült a múzeum új épülete, az itteni hagymás ház és átadták makói hagymás házat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. 

1988-ban vonult nyugdíjba, de ezt követően is dolgozott, sorra publikálva helytörténeti témájú köteteit. Ebben az időben készültek nagy terjedelmű összefoglaló munkái: a Makói Monográfia kötetei, a Csongrád megye építészeti emlékeit, illetve József Attila makói éveit bemutató és a Makó képzőművészetével foglalkozó könyve. Több mint félszáz kötetet szerkesztett, illetve írt részben vagy egészben. Munkásságát kitüntetések sorával ismerték el. 1990-ben díszpolgárává fogadta a Maros-parti város, 2002-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. 2018 augusztus 18-án hunyt el.   

Tóth Ferencet – szeretetből és tiszteletből – a városban mindenki csak Feri bácsiként emlegette, és úgy tartották, amit ő nem tud Makóról, azt nem is érdemes tudni. Helytörténészi munkásságával a „legmakaibb makai” tiszteletbeli címet is kiérdemelte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában