Helyi közélet

2023.12.28. 12:25

Védik a felújított betlehemet

Szabó Imre

A betlehemre most is sokan kíváncsiak. Fotó: Szabó Imre

Sikerült helyreállítani a makói betlehem megrongált figuráit, melyek újra láthatóak a város főterén – tapasztalhatja bárki, aki tesz egy sétát a városközpontban. Mint megírtuk, valaki még december elején tette tönkre a szoboregyüttes alakjait: a kis Jézust darabokra törték, a három király egyikének a fejét leszakították, de az állatokat sem kímélték. Miután összeszedték a maradványokat, még nem volt biztos, hogy sikerül a darabokat összeragasztani.

 

Az eset országszerte nagy felháborodást keltett. Makón különösen, hiszen a város büszke az installációra, 3 évvel ezelőtt ugyanis ez volt az ország legszebb betlehemje. Abban az évben készült el, miután a helybeli művésztanár, Bertus-Barcza Anikó tervével megnyerte a Hungarofest Nkft. és a Magyar Turisztikai Ügynökség 10 millió forintos fődíját. Ebből a pénzből készült el az alkotás. A betlehemi csillaggal díszített pavilonban elhelyezett hagyományos jelenet művészi szépségű figurái egy barlang előtt, a csillagos ég alatt élik meg Jézus születésének pillanatát. 

A rongálás hírére a Makóhoz köthető közösségi oldalakon sokan követelték hozzászólásukban a tettes példás megbüntetését. Az önkormányzat feljelentést tett a rendőrségen, a nyomozás állásáról egyelőre nem kaptunk információt. A kis szobrok tönkretételének estéjén egyébként megrongálták a város Makovecz téri karácsonyfáját is, illetve több ottani árusbódét. A betlehemi figurákat mindenesetre most már üveglapokkal védik a további kártétel ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában