Erőemelő vendégeskedett a HSZC Cseresnyés Kollégiumban

2024.01.31. 20:34

A sportolók kitartása példa lehet a fiataloknak

Az erőemelésben bajnok és csúcstartó sportolót, Katona Mártit látták vendégül egy kötetlen beszélgetésre a HSZC Cseresnyés Kollégiumban. Teljesítménye és kitartása sok fiatalt inspirálhat.

Tábori Szilvia

Az aktívan sportoló diákok láthatóan a tanulásban is eredményesek. Fotó: HSZC Cseresnyés Kollégium

Az olimpiához hasonlítható leginkább egy erőemelő bajnokság Katona Márti, a hódmezővásárhelyi Herkules SE sportolója szerint. A rengeteg felkészülés utáni siker vagy sikertelenség olykor pillanatokon múlhat. Hiába a fizikai felkészültség, ha mentálisan éppen nem jól teljesít, a rossz eredményhez elegendő egy aprócska hiba az összpontosításban, pontatlan fogás vagy légzés akár. Az Európa-bajnok II. helyezett, többszörös magyar bajnok és csúcstartót látta vendégül a napokban a Hódmezővásárhelyi SZC Cseresnyés Kollégium.

Példaértékű életutak

Mindig is az aktív életmódra, a rendszeres sportolásra ösztönözték a fiatalokat a vásárhelyi diákotthonban. Mint azt Kiss Pál nevelőtanár, a program egyik szervezője lapunknak elmondta: a kollégiumban kifejezetten izgalmas a sportélet, számtalan szakkör közül választhatnak a gyerekek. Az évente megrendezett fekvenyomó verseny pedig kifejezetten népszerű. 

A példaképek életútja, kitartása és sikere olyanokat is inspirál, akik nehezebben vágnak neki a küzdelmes útnak. Katona Márti személyes történetén át szembesülhetnek azzal, hogy kellő elszántsággal az aktív sport beilleszthető a hétköznapi tevékenységek közé. Munka mellett is lehet követni az álmokat és sikeresnek lenni a versenyeken

 – mondta Kiss Pál nevelőtanár.

Sport korlátok nélkül

A gyógypedagógusként dolgozó Katona Márti nyolc évvel ezelőtt, negyvenes évei derekán tért vissza az edzőterembe, ahol szinte egyből feltűnt a teljesítménye. Az egykori testépítőt arra biztatták, próbálja ki magát erőemelőként. Most, 54 évesen nemcsak korosztályában, nála jóval fiatalabbakkal gond nélkül versenyez; legutóbbi bajnokságán 140 kilót húzott fel, illetve 77 és fél kilót nyomott ki fekve. az áprilisi hazai bajnokságon pedig tovább emeli a tétet. Bár a maga 56 kilogrammos testsúlyával a 145 kilogramm már komoly vállalás, de szerinte elérhető. 

Egyre több a nő ebben a sportágban, amivel bizonyíthatjuk, hogy igenis van itt helyünk. Ifjú és a junior kategóriában ugyancsak gyarapodik a versenyzői létszám, ami azért fontos, mert ők a jövő generációja

 – hangsúlyozta a sportoló.

Küzdelmes de sikeres út

Kiss Pál nevelőtanár szerint Márti sikere példa arra, hogy egyetlen életszakasz, a hétköznapi feladatok sem zárják ki az aktív sportolást. 

Úgy vélem a sportolók rendszeres és céltudatos élete példaértékű lehet a mostani fiataloknak. A mai középiskolás generációt kevés dolog foglalkoztat igazán, de ami leköti őket, az sem feltétlenül előnyös. A Mártival folytatott kötetlen beszélgetés után talán elgondolkodnak azon, hogy a sikerhez vezető út eleinte küzdelmes ugyan, ám idővel viszi majd őket a lendület és az elért célok feletti öröm 

– mondta nevelőtanáruk. Hangsúlyozva azt is: az aktívan sportoló diákok láthatóan a tanulásban is eredményesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában