A keresztények egységéért imádkoznak egy héten keresztül

2024.01.18. 15:40

A terrorizmus árnyékában állították össze az imahét tematikáját

Burkina Faso-i ökumenikus munkacsoport alkotta meg az idei ökumenikus imahét tematikáját, amely január 21-28. között zajlik. Idei mottóul a felebaráti szeretetet és irgalmat választották. Szegeden minden este más templomban tartanak istentiszteletet.

Koós Kata

Az imahét nyitóalkalmán, vasárnap este Benyik György atya hirdet igét a Kálvin téri Református templomban. Archív fotó: Karnok Csaba

Az egységéért imádkoznak a keresztény fekezetek az ökumenikus imahét keretében, amely január 21. és 28. között zajlik a Föld északi féltekéjén, így hazánkban is. 

A szegedi nyitó istentiszteleten igét hirdető Benyik György atya, a tarjánvárosi Szent Gellért Plébánia plébánosa lapunknak elmondta, hogy a genfi székhelyű Egyházak Ökumenikus Tanácsa minden évben más egyházat kér fel az aktuális imaszándék elkészítésére. Idén a nyugat-afrikai, Burkina Faso-i ökumenikus munkacsoport állította össze a tematikát. A tagok által készített imaheti füzetben leírták, hogy az országban jelenleg súlyos biztonsági válság van, amely minden vallási közösségre kihat. Egy 2016-os dzsihadista támadás nyomán a terrorizmus, a bűnözés és az emberkereskedelem gyakori jelenséggé vált. A fegyveres támadásoknak kifejezetten célpontjai a keresztény egyházak. Papokat, lelkészeket és katekétákat gyilkoltak meg istentisztelet alatt, az elraboltak sorsát pedig homály fedi. 

Krisztus szeretete, amely minden keresztényt egyesít, erősebb mindannál, ami megoszt. Burkina Faso keresztényei elkötelezik magukat, hogy Isten szeretetének és a felebarát szeretetének útján járjanak. Bíznak benne, hogy Isten szeretete győzedelmeskedni fog az országot jelenleg sújtó erőszak fölött

– fogalmaztak az imafüzetben. 

A Burkina Faso-i ökumenikus munkacsoport az idei imahét mottójául a felebaráti szeretetet és irgalmasságot választotta, bibliai alapigéjének pedig Az irgalmas szamaritánus krisztusi példázatát. 

Szegeden vasárnap este 18 órakor Benyik György atya nyitja meg az ökumenikus imahetet a Kálvin téri Református Templomban. 

Hétfő este a Fogadalmi templomban Fekete Károly református püspök, Kondor Péter evangélikus püspök és Kiss-Rigó László római katolikus püspök hirdet majd igét. 

A keddi istentiszteleten Elek László jezsuita atya osztja meg gondolatait az ökumené témájában az evangélikus templomban. Szerdán este Juhász András református esperes hirdet igét a hétvezér utcai Baptista Imaházban, csütörtökön Imrényi Tibor ortodox lelkész a Tátra téri Szent Gellért templomban, pénteken Kereskényi Sándor református lelkész az újszegedi Kalkuttai Teréz Anya templomban, szombaton Cserháti Sándor evangélikus lelkipásztor a Lecher téri Szent Rozália-kápolnában. A záróalkalom pedig január 28-án 18 órakor kezdődik a Honvéd téri Református Templomban, ahol Gyulay Endre nyugalmazott püspök hirdet igét. 

Az ökumenikus imahét ideje alatt felajánlott adományokkal a ferencesek szegénykonyháját támogatják majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában