Márki-Zay Péter folyamatosan transzparenciáról beszél, a gyakorlat mást mutat

2024.01.14. 19:30

Átláthatóságból megbukott a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő Zrt.

A K-Monitor ellenőrizte a nagyobb önkormányzati vagyonkezelő cégek átláthatóságát. Bár Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter folyamatosan transzparenciát, átláthatóságot hirdet, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő Zrt. elégtelent kapott.

Kovács Erika

Összesen 27 nyilvános szempont alapján értékeltek 31 fővárosi és vidéki nagyvárosi cég közzétételi gyakorlatát Szombathelytől Békéscsabáig. 

A felmérés az Ez a minimum! programhoz kapcsolódott, az értékelést a K-Monitor végezte. A civil átláthatósági program célja, hogy javítson az önkormányzati szektor átláthatóságán, és a helyi demokrácia erősítése érdekében kikényszerítse a XXI. században elvárható nyitottságot a települések és a cégeik részéről. A program megvalósításán dolgozó civil szervezetek (K-Monitor, TI Magyarország, Átlátszó.hu) javaslataikkal és értékeléseikkel segítik, hogy az önkormányzati átláthatóság ne 5 évenként bedobott üres ígéret legyen, hanem legalább nagyvárosi szinten a helyi politika alapfeltételeként meg is valósuljon – derült ki a k.blog.hu-n közzétett eredményből.

A cégek vizsgálatát kiegészítő nyilvános önkormányzati honlap-audit legutóbb 2022 tavaszán készült, a frissítése ezekben a hetekben zajlik. A hódmezővásárhelyi önkormányzat vagyonkezelő cége, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt., csúfos eredményt ért el, elégtelent kapott a felmérésen, pedig a város polgármestere a transzparenciát, vagyis az átláthatóságot tűzte zászlajára és szinte naponta hangoztatja is. Ennek ellenére Hódmezővásárhely vagyongazdálkodási cége mindössze 25,7 százalékban teljesítette az elvárásokat, 74,3 százalékban nem, ezzel az utolsó helyen végzett. 

A HVSZ Zrt. hiányosságai közé tartozott például, hogy nyilvánosan, a honlapon nem voltak elérhetőek a vagyongazdálkodásra vonatkozó önkormányzati rendeletek, a tisztségviselők adatai, a felügyelőbizottsági működés, az üzleti terv, az éves beszámoló, az éves vagyonkezelési szerződés. Nem lehetett megtalálni sem a 2022-ben és 2023-ban lefolytatott közbeszerzések dokumentumait, nem volt kereshető, részletes adatbázis a cég által az elmúlt években kötött nettó 1 millió feletti szerződésekről, sem a nettó 5 millió szerződések azok mellékleteivel és nem voltak meg az ingatlanpályázatok sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában