Helyi közélet

2024.01.27. 10:51

Az emlékezés és a tanítás kötelessége

Több száz diák vett részt tematikus múzeumi órákon a vásárhelyi zsidó hitközség egykori iskolájában kialakított Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen. Megismerkedtek a zsidó kultúrával és a nyolc évtizeddel ezelőtti vészkorszak történetével.

Delmagyar.hu

Az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította annak emlékére, hogy a Vörös Hadsereg katonái 1945-ben ezen a napon szabadították fel az auschwitzi haláltábort. A határozatban foglalt „emlékezés és tanítás kötelességének” tett eleget a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely, amikor a héten több száz diákot fogadva mutatta be a hódmezővásárhelyi zsinagógát és a vidék első – 2004-ben létrehozott – állandó holokauszt tárlatát.

Több száz diák vett részt tematikus múzeumi órákon. Fotó: Almási Enikő

A Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely – mivel a zsidó hitközség egykori iskolájában alakították ki – elsősorban a gyermekáldozatokra fókuszál. A holokauszt mintegy hatmillió áldozata közül minden tizedik magyar volt, egynegyedük pedig gyermek, illetve 24 év alatti fiatal.

A héten több száz vásárhelyi diák vett részt azokon a tematikus múzeumi órákon, amelyeken a vásárhelyi zsinagógát, valamint a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyet bemutatva ismerkedhettek meg a fiatalok a zsidó kultúrával és a nyolc évtizeddel ezelőtti vészkorszak történetével, fejet hajtva az áldozatok emléke előtt. Almási Enikő, az intézmény munkatársának irányításával az elmúlt napokban a hódmezővásárhelyi köznevelési intézmények – a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Szőnyi Benjamin Református Általános Iskola – diákjai közül mintegy kétszázan ismerkedhettek meg a zsidó kultúrával – többek között Radnóti Miklós és Kertész Imre irodalmi munkásságával feladatlapok segítségével – éppúgy, mint a nácik által elkövetett tömeggyilkosságok tragikus történetével. A kisebbek megcsodálhatták a zsinagóga rózsaablakát, illetve zsidó dalok megtanulásával közeledhettek a judaizmus hagyományvilágához.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában