Szegedi hírek

2024.01.19. 06:00

Both Ödön szegedi jogászprofesszorra emlékeztek

Idén január 16-án lett volna 100 éves a neves jogászprofesszor, Both Ödön. Tisztelői, tanítványai rá emlékeztek a Belvárosi Temetőben születésének századik évfordulóján.

Tamási Anna Éva

A Magyar Jogtörténeti Tanszék vezetője, Homoki-Nagy Mária professzor jó szívvel emlékszik mesterére. Fotó: Tamási Éva

Both Ödön máig klasszikus magyar és egyetemes jogtörténeti előadásain jogász generációk nőttek fel. Tanítványai között megtalálunk alkotmánybírókat, egyetemi tanszékvezetőket, neves ügyészeket, ügyvédeket. Mindenki jó szívvel gondol rá a mai napig, annak ellenére, hogy már régóta nincs az élők sorában. 1985-ben egy esztendőben haltak meg a másik szegedi illetőségű jogtörténész géniusszal, Bónis Györggyel.

Both Ödön Cibakházán született 1924-ben, majd egyetemi tanulmányai szólították Szegedre, 1949-ben végzett a jogi karon. Ettől az évtől kezdődően tanított a szegedi egyetem jogi karának jogtörténeti tanszékén. A jog- és államtudományi doktorátust 1951-ben szerezte meg, majd 1965-ben nevezték ki tanszékvezető egyetemi docenssé, mely tisztséget egészen haláláig betöltötte. Fő kutatási területei a magyar büntetőjog története, valamint a szabadságjogok, például a sajtószabadság magyarországi fejlődéstörténete.

A Magyar és az Európai Jogtörténeti Tanszék szervezésében megvalósult megemlékezésen részt vettek az egykori kollégák, tanítványok, tisztelők mellett Both Ödön családtagjai is.

Mesterünknek tekintettük, hálásak lehetünk neki, hogy mindkettőnket meghívott a tanszékre. Nemcsak szakmailag volt példa ő, hanem emberileg is – emlékezett vissza Homoki-Nagy Mária professzor, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Magyar Jogtörténeti Tanszékének vezetője.

Balogh Elemér professzor, az Európai Jogtörténeti Tanszék korábbi vezetője szintén meghatározó karakterként tekint egykori oktatójára és főnökére.

Igyekeztünk munkánkkal méltónak lenni az emlékéhez, mert bár csak két esztendeig élvezhettük professzori iránymutatását, gondolkodásmódját, mégis életre szóló tanításokkal látott el minket 

– zárta gondolatait Balogh Elemér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában