Szegedi hírek

2024.01.08. 15:40

Fontos változások a szegedi közlekedésben

Hétfőtől fontos változtatások léptek életbe a szegedi tömegközlekedésben, hívta fel a figyelmet a Szegedi Közlekedési Kft. A módosulások érintik a menetrendet és az ügyfélfogadás rendjét is érintik.

Tamási Anna Éva

Indulás előtt érdemes átnézni a menetrendet.

Fotó: Gémes Sándor

Véget ért az iskolások téli szünete, így az iskolakezdéssel a szegedi közösségi közlekedés visszaáll a tanév ideje alatti menetrendre. A járatok január 8-án üzemkezdettől a „Tanév tartama alatti munkanapokon” érvényes menetrend szerint közlekednek. 

Új menetrend

A villamosok és a vasútvillamos az eddig megszokott munkanapi menetrend szerint várják utasaikat, viszont a trolibuszvonal-hálózaton menetrendi változásokat közölt az SZKT. Az 5-ös, 6-os, 8-as, 9-es, 10-es és 19-es trolibuszok is érintettek, munkanapokon jellemzően sűrűbben közlekednek a járatok. Az 5-ös troli csúcsidőszakban 10-12 percenként, a 9-es 15, a 10-es pedig 6-8 percenként jár majd, hasonlóan a tavaly novemberig érvényes menetrendhez. A hétvégi járatindulásokban kisebb idő-eltolódásokat tekintve jelentősebb módosulás nem történt. Utazás előtt azonban érdemes az érintett troli menetrendjét ellenőrizni, nem rutinból közlekedni. A pontos indulásokról az SZKT honlapján lehet részletesebben tájékozódni.

Az iskolakezdés az autós közlekedést is befolyásolja, újra nagyobb forgalomra számíthatunk a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban mind a városba bevezető útszakaszokon, mind a körutak forgalmában és a belvárosban.

Elköltözött az ügyfélszolgálat

A Szegedi Közlekedési Kft. arra is felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy 2024. január 8-tól az Ügyfélszolgálati Iroda címe is megváltozott. Mostantól a Szeged, Zrínyi utca 4-8 szám alatt várják az ügyfeleket. A következő szolgáltatásokat vehetjük igénybe itt: helyi közösségi közlekedési jegy- és bérletvásárlás, parkolóbérlet (és sárga zónás napijegy) vásárlás, talált tárgyak kezelése, pótdíj észrevétel, utaspanasz bejelentés, egyéb információ, tájékoztatás kérése.

Bővülő járműpark

A Szegedi Közlekedési Kft. bérléssel növelte jármű-flottáját. Erre leginkább azért volt szükség, hogy meghibásodások esetén kellő számú troli és busz álljon rendelkezésre a zavartalan utasellátás érdekében. A kölcsönzött járművek Budapestről érkeztek, és szilveszterkor meg is történt az első bevetésük. Négy Ikarus troli és négy Volvo busz érkezett Csongrád-Csanád vármegye székhelyére. Ez utóbbi alacsonypadlós buszokat leginkább villamospótlónak fogják használni, így az utazóközönség leginkább csak járműhiány esetén fog találkozni velük. Az SZKT kilométer alapon bérli ezeket a járműveket, tehát nem állandó költséget jelentenek, hanem a megtett út alapján kell majd bérleti díjat fizetni. Bár az új buszok a szegedi géppark-állományhoz hasonló korúak, de jó állapotban vannak és a fogyasztásuk is kedvezőbb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában