Szegedi hírek

2024.04.29. 07:00

Negyvenöt éve járják Szegedet trolibuszok

Az első vidéki trolibuszjárat indulásának 45. évfordulóját nosztalgiajáratokkal és egyéb meglepetésekkel köszöntik hétfőn Szegeden. A ZIU-9-essel lehet majd fotózkodni is a városháza előtt, de emlékjeggyel és virtuális tárlattal is készült az SZKT.

Delmagyar.hu

Nevezetes pillanat, az troliközlekedés ünnepélyes indulása Szegeden 1979-ben. Fotó: SZKT

Az első vidéki trolibuszjárat Szegeden indult 1979. április 29-én. A Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) honlapján leírta, hogy az 5-ös trolibuszjárat a tíz évvel korábban megszüntetett 5-ös villamos nyomvonalán haladt. Kilenc ZIU-9-es típusú szovjet gyártmányú jármű érkezett a városba, ezek kezdetben a Bartók tér és a gyermekkórház között közlekedtek, csúcsidőben 5, azon kívül pedig 10 percenként. Ezt követően öt év alatt épült ki a szegedi trolihálózat.

A 45 éves évforduló alkalmából hétfőn 10 óra után a 9-153-as pályaszámú ZiU-9 típusú nosztalgiajármű indul el az Újszeged Gyermekkórház megállóhelyről. Ezen az utasokat szállító nosztalgiajáraton érvényesíthető a Troli45 emlékjegy is. Az előzetes programterv szerint 10 óra 45-kor a troli begördül a Széchenyi térre, és a városháza mellett az 1979-es ünnepélyes átadóhoz hasonlóan újra átszakít egy szalagot. A ZiU-t egyébként Huszta Imre garázsmester, trolibuszvezető vezeti majd, akit több évtizedes, Szegedért és a városlakókért végzett munkája elismeréseként 2024-ben Szegedért Emlékéremmel tüntették ki.

Aki épp nem ér rá délelőtt az SZKT-val nosztalgiázni, az se keseredjen el, mert április 29-én az 5-ös és 6-os vonalon egyaránt nosztalgiajáratokkal találkozhatnak az utasok, sőt minden fordulóban más jármű közlekedik.

Az SZKT az évfordulóra virtuális kiállítást is összeállított, honlapjukon bemutatják a Szegeden közlekedő korabeli és mai járművek típusait, és mindegyikről egy-egy korábbi vagy jelenlegi SZKT-dolgozó osztja meg emlékeit.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában