A dinamikusan emelkedő számok bizakodásra adnak okot

2024.01.11. 14:40

Jó évet zárt a mórahalmi gyógyfürdő

A koronavírus-járványt és az energiaválságot követően tavaly újra megközelítette a vendégek száma a válságok előtti, 2019-es számokat a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben. Farkas Gábor fürdővezető évértékelőjében reményének adott hangot és azt mondta, a dinamikusan emelkedő számok bizakodásra adnak okot.

Arany T. János

Jó döntésnek bizonyult, hogy 2018 után újra felhúzták a sátortetőt a mórahalmi gyógyfürdő úszómedencéje fölé. Fotó: Török János

A magyarországi fürdők nehéz időszakon vannak túl. A koronavírus-járvány idején kénytelenek voltak bezárni, majd amikor újraindulhattak volna, jött az energiaválság.

 A covidos évek és az energiaválság után 2023 volt az első évünk, amikor összességében visszatekintve azt tudjuk mondani, hogy bár még mindig nem éri el a 2019-es és az az előtti szintet a látogatók száma , de már megközelíti. A vendégforgalom dinamizmusában azt érezzük, hogy visszaállt a régi pályára a turizmus

 – foglalta össze a lényeget már a beszélgetés elején Farkas Gábor,  a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő intézményvezetője.

A titokzatos megtorpanás

Ha 2023-at elemezzük, nyár elején volt egy érdekes intermezzo, ami nemcsak a mórahalmi fürdőben, hanem ahogy a kollégákkal beszéltem, másutt is jelentkezett. Május-júniusban volt egy megtorpanás, ami igen jelentős mértékű volt. A mi esetünkben közel tízezer fővel maradtunk alatta az ebben az időszakban tervezett vendégszámnak. Ennek a mai napig nem találjuk az okát. Ott egy kicsit megijedtünk, hogy milyen hatása lesz az évre, de aztán július-augusztus hozta a terveinket

 – mondta a fürdővezető.

Télen-nyáron népszerű a mórahalmi gyógyfürdő. Fotó: Török János

Erős volt az év vége

Az őszi-téli időszak erősebb forgalmat hozott mint korábban. Az év vége a fürdőben is erős volt, a város szállodái is megteltek, a magánszálláshelyek is komoly vendégforgalmat bonyolítottak le. Ez is azt mutatja, hogy majdnem visszatértünk ahhoz a forgalomhoz, ami korábban volt jellemző. Jó döntés volt az úszómedence üzemeltetése, illetve a vezetőség részéről az, hogy felállítottuk a sátrat a medencére, ami a téli időszakban 2019 óta nem működött

 – mondta. Szerinte ez nagyon jó üzenet volt a vendégeknek, hiszen rengeteg kérdés érkezett ősszel, záporoztak az emailek, hogy úszómedence meddig lesz, hogyan lehet majd úszni. Attól függetlenül, hogy Mórahalmon van úszáslehetőség a Móradombi uszodában, a gyógyfürdőben is fontos ez a szolgáltatás.

Új, energiatakarékos berendezések

A jövőre nézve Farkas Gábor azt mondta, a fürdő üzemeltetésének jelentős az energiaköltsége. A vízkitermelés, a vízforgatás, a légkezelő berendezések rengeteg energiát fogyasztanak. Ezt próbálják racionalizálni, illetve olyan berendezésekkel felszerelni az intézményt, amivel a hatékonyság marad, de csökken az energiafogyasztás.

Jön az államiság napja

A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő vendégeinek egy része Szerbiából érkezik. Az ortodox karácsonyt 2024. január 7-én vasárnap ünnepelték. A keleti ortodoxok megtartották a régi, Kr. u. 46-ban bevezetett naptárat, vagyis az ő karácsonyuk az új rendszerben 13 nappal későbbre, januárra esett. A következő szerb nemzeti ünnep, amikor szintén sokan látogatnak el Mórahalomra február 15.-16. lesz, amikor az államiság napját ünneplik déli szomszédaink.

Mórahalmon 1960-ban fúrták az első termálkutat, mely jelenleg is üzemel. A mórahalmi az egyetlen olyan magyarországi fürdő, amelyik Az Év Fürdője verseny két különböző kategóriájában is győzni tudott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában