Ópusztaszer

2024.01.20. 16:54

Jó termést ígér a Vince-napi vesszővágás – Fotók

A Szent Vince Borrend szombaton tartotta a termést jósló Vince-napi vesszővágás szertartását az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, illetve két rendes és egy tiszteletbeli, támogató tagot is felvettek soraikba. Az eseményen 14 borrend 118 tagja, illetve családtagjaik jelentek meg.

Imre Péter Géza

Sikeres volt a Vince-napi vesszővágás, jó termést ígér 2024-re. Fotó: Imre Péter

Az 1991-ben Fülöp Mihály nagymester által alapított Szent Vince Borrend szombaton tartotta idei első országos rendezvényét, a Vince-napi vesszővágást az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, és új tagokat is avattak. Az eseménynek 1996 óta helyszíne az emlékpark, Nagy László igazgatósága idején honosodott meg, akit anno borrendi taggá is választottak. A megnyitón rá, valamint a szintén tavaly elhunyt legendás csongrádi borászokra, Gulyás Ferencre és Ungerbauer Györgyre egy perces néma főhajtással emlékeztek a jelenlévők.

Hagyományok őrzése

Mindenkinek boldog új évet kívánok, és azt, hogy tényleg így legyen, újra reménykedhessünk. Mert a paraszti lét optimista, azért ültetünk, azért metsszük meg a szőlőt. A hagyományok ápolása is feladatunk, és ezt erősíthetjük meg az ilyen eseményeken, találkozókon 

– mondta Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke. Gyovai Gáspár, Csongrád szintén borász alpolgármestere azt emelte ki, a rendezvénynek a nemzet egyik legfontosabb történelmi helye ad otthont, hozzátéve, „a szőlőtermesztéshez, a borkészítéshez kis megszállottság is kell”.

 A szőlő és a bor a honfoglalástól velünk van, akadnak abból az időből származó szakszavaink, és nem véletlen, hogy a Himnuszban is énekeljük, „Tokaj szőlővesszein Nektárt csepegtettél” 

– említette köszöntőjében Kertész Péter, az emlékpark ügyvezető igazgatója, akit szombaton támogató tagnak vett fel soraiba a Szent Vince Borrend. Van kötődése: a dunántúli hegyközségek történetéről írta a diplomamunkáját – ajánlója egykori tanára, Mód László volt a szegedi egyetem néprajzi tanszékéről – 2015-ben Bországgyűlés, 2023-ban borkiállítás volt az ópusztaszeri emlékparkban.

Vesszővágás, avatás

A megnyitó után a 14 borrend tagjai a szegedi tanyához vonultak, az ottani szőlőskertben végezte el Kalmár István hegybíró a vesszővágást. A három levágott vesszőt megvizsgálva jó termést ígért erre az esztendőre, persze ahhoz az időjárásnak is kedvezően kell még alakulnia a folytatásban is. Ezután a társaság a millenniumi Árpád-emlékműhöz ment, ott tartották meg az új borrendi tagok avatási ceremóniáját. Először kérdésekre kellett válaszolni, majd bekötött szemmel kóstolva megkülönböztetni a fehér és a vörös bort, ezt követte az avatás, a diploma és a névre szóló bor átadása. A már említett Kertész Péteren kívül a békéscsabai és gyulai kötődésű Steigervaldné dr. Hursán Katalin és a komlói születésű, de Szegeden élő Müller László lett a Szent Vince Borrend 395. és a 396. tagja. Érdekesség, hogy az utóbbinak a felesége volt az ajánlója, úgy is nevezik, a „keresztapja”.

Hőség és fagy ne legyen

Úgy ítélem meg, szép számban megjelentek a borrendek az első országos eseményünkön, új tagokat köszönthettünk és a vesszővágás is optimizmusra ad okot. A vesszőket nem károsította a fagy, jó termés várható, feltéve, ha nem lesz túl nagy meleg és utána rögtön túl nagy hideg

 – foglalta össze a nap krónikáját Lukács Sándor, a Szent Vince Borrend nagymestere, a Békés megyei lovagi szék elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában