Tanultak a gigabüntetésből, most nyílt közbeszerzési eljárást írnak ki

2024.01.18. 18:10

Lejár a Jovány busz kétéves szerződése

Március 31-én lejár a Jovány Busz Kft. szerződése Hódmezővásárhelyen, a helyi autóbuszos tömegközlekedés ellátására. Az önkormányzat ezúttal nyílt közbeszerzési eljárást ír ki. A nyertessel két évre kötnek szerződést, amit újabb két évvel meghosszabbíthatnak.

Kovács Erika

A január 18-i közgyűlésen elfogadták a szerződéses alapelveket, amik közül a legfontosabb, hogy a szerződést két évre kötik, ami két évvel meghosszabbítható. Fotó: Kovács Erika

Mint ismeretes, a Jovány Busz Kft.-t 2 évvel ezelőtt, 2022. március 1-től látta el a közösségi közlekedési feladatot Hódmezővásárhelyen. Azóta botrány botrányt követett.

Három nap után felfüggesztették

Lapunk is beszámolt róla, hogy az önkormányzat Jovány Gyula – aki később Márki-Zay Péter kampányfuvarosa is lett – tervei alapján írt ki eljárást, amit maga Jovány Gyula nyert meg 90 millió forintos ajánlatával. A közgyűlés 2021. március 1-jétől 2 évre a cégre bízta a helyi buszközlekedés működtetését. Mivel az önkormányzat nem bontott szerződést a Volánbusszal, ezért a Jovány mellett a Volánbusz járatai is közlekedtek. Indulás után három nappal azonban a kormányhivatal három hónapra felfüggesztette a Jovány Busz Kft. működését, mert a vállalkozás két autóbusza nem rendelkezett megfelelő engedéllyel, és a kétszer 100 ezer forintos bírság, illetve a felszólítás ellenére sem állította le az utasszállítást.

2022 januárjában a közlekedési hatóság végzett ellenőrzést a Jovány buszokon. Az egyik járműnek a kürtje nem működött, egy másikba pedig az utastér fűtéséhez engedély nélkül beépített, gázolajjal működő kályhát találtak. 

32 milliós bírságot kellett fizetniük

2022 nyarán a közbeszerzési döntőbizottság 32 millió forintos bírsággal sújtotta Hódmezővásárhely önkormányzatát a helyi tömegközlekedéssel kapcsolatos szabálytalan, törvénytelen eljárásai miatt. Az önkormányzat ugyanis a közbeszerzési törvény kikerülésével választotta ki a helyi tömegközlekedés szolgáltatóját, a feladatot korábban ellátó Volánbusz Zrt.-vel pedig nem zárta le a korábbi szolgáltatói együttműködést. Emiatt a vásárhelyi Fidesz rendőrségi feljelentést is tett, hűtlen kezelés gyanúja miatt. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának Gazdaságvédelmi Osztálya azonban azt állapította meg, hogy a cselekmény nem bűncselekmény. 

Az elmúlt két évben, 2023. december 31-ig a Volán buszok is jártak, de ezért nem fizetett nekik a város. A szerződés körüli viták miatt a Volánbusz pert is indított az önkormányzat ellen, ami még nem zárult le.

Éles versenyre számít Márki-Zay Péter

A csütörtöki rendkívüli közgyűlésen is szó esett a helyi közösségi közlekedésről. A Jovány busz szerződése március 31-én jár le. Az önkormányzat ezért nyílt közbeszerzési eljárást ír ki. A menetrenden is változtattak, mivel figyelembe kellett venniük, hogy a Volánbusz január 1-jétől már nem szolgáltat. A 44-es és 45-ös járatok hosszát 3,5 kilométerrel növelték meg. A közgyűlésen elfogadták a szerződéses alapelveket, amik közül a legfontosabb, hogy a szerződést két évre kötik, ami két évvel meghosszabbítható. 

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a közgyűlésen vitatta, hogy a Volánbusz az elmúlt két évben hivatalosan szolgáltatott Vásárhelyen. 

Most közbeszerzési eljárást fogunk kiírni. Ez az, ami legkevésbé támadható. Hódmezővásárhely ebben is példát fog mutatni. A Volánbusznak is van lehetősége most tisztességesen megnyerni a pályázatot és bárki más is pályázhat. Éles verseny lesz

 – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában