Napszínes

2024.01.26. 21:30

Mit keres a Babetta a kocsi tetején?

Arany T. János

Motortárolás vidéken. A műszaki adatok szerint a Babetta súlya nincs 50 kiló, de azért nem lehetett egyszerű feltenni a kocsi tetejére. Fotó: Török János

Azon, hogy napjainkban egy jó állapotú Simson motorkerékpárért egymillió forintot is elkérnek, már senki nem lepődik meg. Azon sem, hogy a másik népszerű retró márka, a Babetta Csongrád-Csanád vármegyei rajongói ezzel vágnak neki az Adriának, hódítják meg a  Durmitor-hegység közel kétezer méteres csúcsait, vagy bejárják vele Európát.

A moped sorozatgyártása 1971-ben kezdődött, majd 1999-ig gyártották a legendás kismotort. A hetvenes-nyolcvanas évek legmenőbb rendőrlánya, Veszprémi Linda is egy Babetta hátán üldözte a bűnt. A moped filmes karrierje ezzel nem ért véget, a Babetta Csokinak, az Üvegtigris című vígjáték egyik karakterének is elválaszthatatlan társa volt. Kollégánk remekül foglalta össze a tudnivalókat 2021-ben A csongrádi Babetta világ körüli utazása című olvasmányos cikkében.

Ebből kiderül, hogy a Babetta muzeális érték is. A csongrádi Tari László Múzeum is őriz egyet a járgányból, a motort Gyovai Mihály adományozta a múzeumnak. A mopedet felesége, Hatvani Mária egykori aljegyző az 80-as években szolgálati járműként kapta a városházától.

Most, hogy mindezt tudjuk, már csak annak kellene utána járni, mit keres egy Babetta Szatymaz külterületén egy kocsi tetején. A jármű nem foglal sok helyet, bizonyára elfért volna máshol is, így tippünk az, hogy figyelemfelkeltés lehet a cél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában