Helyi közélet

2024.01.24. 07:00

Nagyon fejlődött a legkisebb falu

Vajon mi az, ami miatt a most véget ért 2023-as esztendő emlékezetes lesz az egyes településeken? Ezúttal Galgóczkiné Krobák Máriát, Kövegy polgármesterét kérdeztük.

Szabó Imre

Kövegy polgármestere, Galgóczkiné Krobák Mária. Fotó: Szabó Imre

2023-ban elkészült a csapadékvíz-elvezető rendszer. Ez százmilliós, önerőt nem igénylő beruházás volt 

– nyitotta az óév értékelését a legnagyobb fejlesztéssel Galgóczkiné Krobák Mária, Kövegy polgármestere. Mint korábban megírtuk, összesen 2,4 kilométernyi árok épült 58 darab betoncső áteresszel. Az utcákról a Kövegyi-csatornába folyik a víz, amely egészen a Marosig vezeti a felgyülemlett csapadékot. 

Fotó: Szabó Imre

Megújult a kultúrház is. Ez egy három lépcsős beruházás volt, ami két éve indult. A tető rendbe tétele 15 millióba került, 5 millióba az előtető és az előtér kialakítása, az energetikai korszerűsítés pedig 60 millióba. Ez utóbbi az ajtók-ablakok cseréjét és egy napelemes rendszer telepítését jelenti. 

Már csak az utómunkálatok vannak hátra

 – mondta Galgóczkiné. Az önkormányzat az ünnepélyes átadást idén tavaszra tervezi.

A megye legkisebb falujában ezen kívül járdákat építettek, illetve újítottak fel. 

Az utakkal szerencsére már nincs gond: 2022-ben az utolsó utcában is elkészült a szilárd burkolat

 – emlékeztetett rá a polgármester. 

Ezen kívül orvosi műszerbeszerzésre nyertek 7,3 milliót. A berendezéseket a pályázati kiírás értelmében 3 részletben kell beszerezni, illetve átadni a rendelőnek. Ezekből kettő már megtörtént, a harmadik áprilisban lesz 

– tudtuk meg.

Az idei tervekről is beszélgettünk. A község most kommunális hulladékok összeszedésére, elszállítására alkalmas járműre pályázik. 

Erre nagy szükség volna ahhoz, hogy a falu tisztább legyen: gyorsabban össze tudnánk gyűjteni a letört faágakat, az avart és a csatornákban felgyülemlett zöld hulladékot – jegyezte meg. Azt viszont már lehet tudni, hogy a helytörténeti gyűjtemény kialakítására benyújtott pályázat nem nyert, tartaléklistára került. – Ha ismét lesz kiírás, a tájház renoválását követően tudnánk a kollekciót kiállítássá rendezni

 – közölte a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában