Csongrád-Csanád vármegye

2024.01.11. 14:00

Néhány napon belül újra elérhető lesz az agyhártyagyulladás-vakcina

Hetek óta hiánycikk az agyhártyagyulladás ellen védő oltóanyag hazánkban, pedig azt éppen most kellene beadni, hogy a kullancsszezon kezdete előtt kialakuljon a védettség. A probléma állítólag már a héten megoldódik.

Timár Kriszta

Illusztráció: Bencsik Ádám

Hetek óta hiába keresik a szülők a patikákban a Bexsero oltást, az hiánycikk lett az egész országban. Az agyhártyagyulladás ellen védő vakcina a legnépszerűbb, szabadon választható oltások közé tartozik hazánkban, nem véletlenül. Bár az oltóanyag rendkívül drága – egyetlen ampulla közel 30 ezer forintba kerül – olyan betegség ellen véd, amely akár egyetlen nap alatt halálos végkimenetelű is lehet, de gyógyulás esetén is okozhat látási, hallási, mozgásszervi vagy értelmi fogyatékosságot. A betegség a csecsemők számára a legveszélyesebb.

Évente 50-70 megbetegedést regisztrálnak Magyarországon, többségük 1 éven aluli. Nálunk ezt a kórt kullancsok is terjeszthetik, így a vakcinálást érdemes a paraziták tavaszi aktiválódása előtt elvégezni, ősszel vagy télen. Ráadásul nem elég egy oltás: legalább kettőt kell ebben az időszakban beadni 1-3 hónapon belül, majd még egy ismétlőt nagyjából egy évvel később. Nem véletlen tehát, hogy sok szülő most keresi az oltóanyagot, azonban hiába.

Nem túlzok, a vármegye összes patikáját végigtelefonáltam. Sehol nincs

 – panaszkodott egy édesanya az egyik szülői internetes csoportban, ahol most a legfőbb kérdés, hol lehet esetleg még beszerezni a vakcinát. Volt, aki a fővárosban is érdeklődött, ott sem járt sikerrel. A Bexsero ugyanis az egész országban hiánycikk. Októberben szállítottak belőle utoljára a patikákba, azóta nem érkezett utánpótlás.

A patikákban egyébként a szülők azt a tájékoztatást kapták az elmúlt napokban, hogy az oltóanyag a hónap végén lesz csak elérhető. Ezzel szemben a A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerdán arról tájékoztatott, hogy az oltóanyagokat még ezen a héten kiszállítják a gyógyszertárakba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában