Szegedi hírek

2024.01.15. 15:40

Rengeteg fát vágtak ki a Kállay ligetben – Fotók

Erdő helyett egyszer csak parkká minősítették az újszegedi Kállay ligetet, ami azt jelenti, hogy nyugodtan vágathat ki fákat az önkormányzat, és különféle eszközöket is telepíthet a területre. A munkát meg is kezdték, a látvány siralmas, de azt állítják, csak a beteg fáktól szabadulnak meg. Közben egy másik erdő kivágása ellen kiabálva tiltakozik a városvezetés.

Suki Zoltán

Fotó: Gemes Sandor

A szegedi önkormányzat tavaly novemberben parkosítani kezdte a Kállay ligetet. A munkálatok jelenlegi állásáról Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatója, a fejlesztésekről Avramov András önkormányzati képviselő tájékoztatott hétfőn.

Makrai László elmondta, hogy a parkká minősített területet már felmérte Filó Bernát erdőmérnök, aki minden egyes fát megvizsgált, és mindegyik állapotáról külön véleményt, illetve egy egyedi gondozási tervet is írt. Ebből kiderült, hogy a korábbi erdőben magas kőrisből volt a legtöbb, és azok vannak a legrosszabb állapotban is. A második legtöbb a szilfa, amik hasonlóan rossz állapotúak a szakember szerint. A kocsányos tölgyek vannak viszonylag jobb állapotban, de ebből kevés van a ligetben.

Makrai László szerint a területet három hektáron 90-100 éves erdő volt, ami a parkká nyilvántartás után kikerül az erdőfelügyeleti szabályozás alól. Ez azt jelenti, hogy parkként működjön a Kállay liget.

– A parkokra viszont nem vonatkoznak olyan szigorú szabályok mint az erdőkre, így bármit lehet bele telepíteni

 – tette hozzá Makrai László.

Egyébként csak közcéllal lehet erőből parkot csinálni, vagyis felparcellázni nem lehet. Jelenleg már vágják a fákat, és kiirtották az aljnövényzetet is. Hogy mennyi fát kell kivágni, egyelőre nem tudni pontosan, de a szakemberek 200 darab körüliről beszélnek. A környékben élők viszont azt állítják, hogy tulajdonképpen majdnem kiirtották a korábbi erdőt.

Avramov András pedig azt mondta, hogy az erdőt senki sem használta. A parkosítás után viszont kialakítanak majd egy játszóteret hat játékkal, de tervben van fitnesz park és sportcélú eszközök telepítése is.

Érdekes, hogy amíg a Kállay liget fáinak kivágását nem ellenzi, addig a szegedi stadion melletti hasonlóan elgazosodott terület rendbetétele ellen kézzel-lábbal tiltakozik a szegedi városvezetés. Oda a Szeged-Csanádi Egyházmegye szeretne egy új iskolát építeni, amihez a területet az államtól kapta. Először a Momentum kezdett aláírásgyűjtésbe a fakivágások ellen. Ezzel az üggyel kapcsolatban Botka László polgármester azt mondta, hogy pereskedni is hajlandó, de a Kállay ligetről mindeddig hallgatott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában